https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2805
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Közélet, Sport
2020.08.26

Épül a város tanuszodája

Régi álma Margitta lakosainak, hogy a városnak tanmedencéje legyen. Ez hosszú ideig álom is maradt, mert nem volt rá pénz. A szülők – ha tehették – magyarországi uszodákba vitték gyerekeiket.

Uszodaügyben az áttörést az hozta meg, hogy a Bihar Megyei Tanács létrehozta a Városok Egyesületét Belényes, Élesd, Érmihályfalva, Margitta, Nagyszalonta, Székelyhíd, Vaskohsziklás és Vaskoh részvételével, ezáltal a kisebb városok is élhettek a regionális pályázati lehetőséggel. A polgármesterek uszodák építése mellett döntöttek. Margitta a Városi Strand melletti területet ajánlotta fel hozzá és infrastruktúra kiépítését.

A projekt eredetileg 80 százalékos állami támogatással és 20 százalékos önrésszel indult volna, de menet közben megváltozott, mivel az RMDSZ megyei szervezete lobbijának köszönhetően nem kell önrészt fizetni. A megyei önkormányzat Fenntartható Fejlődés Ügynöksége (ADD Bihor) állja a teljes összeget, közel 6 millió lejt.

Két medencét építenek Margittán, mivel Pocsaly Zoltán polgármester ragaszkodott a gyermekmedence meglétéhez is. A munka a járvány ellenére sem állt le. A nagyobbik medence 25 méter hosszú, 12,5 méter széles és 1,60 méter mély lesz. Ez a felnőtteket és a 14 éven felüli fiatalokat szolgálja ki. A kisebbik a gyerekek számára épül, 12,5 m hosszú, 6 m széles, legnagyobb mélysége 0,90 m lesz. A nagyobb medencében versenyeket is lehet majd szervezni. Az uszodának víztisztító rendszere is lesz, ami a visszaforgatása által csökkenti a felhasznált víz mennyiségét, vagyis a költségeket. Havonta lesz majd teljes vízcsere.

Azok a szülők, akik eddig magyarországi uszodákba hordták gyerekeiket, különösen nagy örömmel fogadják a változást. Kotlár Norbert a következőképpen fogalmazott: „Nagyon sok gyerek szeretett volna eddig is ellenőrzött és irányított körülmények között úszni tanulni Margittán, de nem volt hol. Gyerekeinket Létavértesre kellett vigyük. Ez költséges és fárasztó volt, arról nem is beszélve, hogy a határon várakozva sokszor késve érkeztünk az edzésre. Sok embernek egészségügyi okok miatt javasolták az úszást, így Létavértesre jártak azok, akiknek a zsebe ezt megengedte. Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a margittai önkormányzat megépíti a tanmedencét.”

Szarvadi Barna is évekig vitte a fiát a létavértesi uszodába: „Máté komolyan műveli ezt a nemes sportot, szép eredményeket ért el. Az ingázás azonban fizikailag és anyagilag egyaránt megterhelő volt. Sokan szerették volna gyerekeiket úszni tanítani, de idő vagy pénz hiányában nem engedhették meg maguknak. Örülök, hogy ezentúl sem nekünk, sem másoknak nem kell fárasztó utat megtenniük az úszás érdekében.”

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából