https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2810
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Közélet, Gazdaság
2020.08.26

Híd épül és újul meg a Berettyó fölött

POCSALY ZOLTÁN RMDSZ-es polgármester egyik választási ígérete valósul meg azzal, hogy hamarosan új híd épül Margittán a Berettyó folyó felett.

A városvezető a jól végzett munka örömével, jogos büszkeséggel újságolta: „Polgármesteri mandátumom elmúlt két és fél évében több tíz pályázatot nyertünk különböző kiírásokból. Az egyik legfontosabb a Berettyón átvezető közúti híd megépítése. Voltak, akik azt mondták, ez csak álom, de íme, a bizonyíték, hogy az álmokat is meg tudjuk valósítani, ha tudjuk érdekeinket képviselni”.

A Malom (Caragiale) utcai Berettyó-híd a ’70-es években épült meg elődjének nyomvonala mellett, mely keskenyebb volt, és már nagyon elhasználódott. A több évtized alatt az „új” híd is megérett a felújításra, és hamarosan sor kerül rá. A város forgalmának növekedése miatt a helyi önkormányzat úgy döntött, egy új hidat is építtet, így a két átkelőn a forgalom négy sávon haladhat majd. Ezt az is indokolja, hogy a leendő észak-erdélyi autópálya bisztraterebesi felhajtójának közelsége miatt Margitta déli bejáratának forgalma erősödni fog.

A hídépítés és -felújítás a Helyi Fejlesztések Országos Programja 2 (PNDL 2) segítségével valósul meg. A munkálatok összértéke 3,8 millió lej, ebből 3,6 millió az állami támogatás, amit közel 200 ezer lejjel egészítenek ki a városkasszából. A két híd a tervek szerint két év alatt készül el. Először az új hidat építik meg, ez idő alatt a forgalom a régin zavartalanul folyhat. Ha átadják az új hidat, az veszi át a forgalmat, és elkezdik felújítani a régit. Miután ez is elkészül, már négy sávon lehet átkelni a Berettyó fölött. A kétszakaszos építkezéssel nem lesz útlezárás a város egyik fő artériáján. Az új híd építését a napokban elkezdte a kivitelező cég, legelőbb egy mini hidat emelnek, amin átmegy a gázvezeték, jelenleg ezen és a folyómeder takarításán dolgoznak. Az új hídnak 2021-ben kell elkészülnie.

A lakosok nagyon várják már az új átkelőt, mivel a mostani már nehezen bírja a nagy forgalmat, különösem vásárnapokon. Györfi Lajos hivatásos taxisofőr, aki naponta akár többször is használja a hidat, így nyilatkozott: „Igen elhasznált állapotú már a Berettyó-híd. Megérett a felújításra, és már nem mindig képes a megnövekedett forgalmat ellátni, magyarán szólva lassítja a forgalmat. A négy sáv képes lesz fogadni a forgalmat, biztonságosabb is lesz. Mi, taxisok nagyon várjuk, hogy elkészüljön. Az autópálya elkészülte után pedig nélkülözhetetlen lesz a négy sáv.”

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából