https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2827
Szerző:
Település: Érkörtvélyes
Rovat: Életmód, Faluról falura
2020.08.27

A falu szakácsnőjének finomságai

Az érkörtvélyesi kultúrotthont korszerű konyhai felszerelésekkel és eszközökkel látták el, hogy bármilyen esemény megtartására alkalmas legyen.

Kis Ilona érkörtvélyesi lakos rendszeresen süt-főz a szépen rendbe tett helyi kultúrházban tartott eseményeken, ugyanis – mint mondta – azt szereti, ha kedvelik az ételeit. Úgymond ő a falu szakácsa, számos rendezvényen készített finom falatokat a helyieknek, s nemcsak nekik.

Megtudtuk, hogy már tervbe van véve a művelődési ház meszelése, a pontos időpontot még nem lehet tudni. Nemcsak a faluból járnak oda különféle rendezvényekre, hanem más településekről is, mivel nagyon jó körülmények fogadják a vendégeket. A kultúrotthon korszerű gázfűtéses kazánnal van ellátva, hideg-meleg víz biztosított, légkondicionáló berendezés és úgynevezett pánikvilágítás is van, ha netalán megszakadna az áramszolgáltatás.

Korszerű konyhai felszerelések

A konyhai felszerelés minden igényt kielégít: ipari gáztűzhelyeket és mosogatókat, inoxasztalokat, 100 literes kuktát szereztek be. A különféle méretű edényekből, tányérokból, evőeszközökből, poharakból, asztalokból, székekből, abroszokból, szalvétákból sincs hiány. Mindent biztosítanak, azoknak, akik valamilyen esemény helyszínéül választják a kultúrotthont. Ez nagy előny a helyiek számára is, mivel szükségtelen máshová rohangálniuk például székekért, asztalokért stb., tehát nem kell semmit máshol beszerezni. Kis Ilona szerint minden adott, hogy a lehető legjobb körülmények között lehessen ünnepelni ott.

Eredetileg 400 személyre szereztek be étkészleteket, asztalokat, székeket. Amire egy esemény megtartásához szükség van, az itt mind megtalálható, köszönhető ez a polgármesternek és a tanácsosoknak. Kisebb vagy nagyobb esküvőket, keresztelőket, konfirmálásokat is tartottak már ott.

Nagyon tágas a terem, gond nélkül lehet teríteni 300-320 személynek is nagyobb rendezvények esetén. Modern hűtőház is található a kultúrházban, ott italokat, üdítőket, húsokat vagy előételeket lehet tárolni. A konyha melletti helyiségben lehet tartani a mosatlan edényeket, evőeszközöket, tányérokat, amíg meg nem tisztítják azokat.

Lángos és fánk

Számos közösségi esemény, hivatalos rendezvény helyszíne is volt már a kultúrház, karácsonyi vásárt tartottak iskolásoknak, ilyenkor Kis Ilona lángost készít, amit nagyon kedvelnek a gyermekek. Mint megtudtuk, a fánkja is népszerű. A jelenlegi korlátozások miatt az idén elmaradtak a rendezvények, de remélik, ezeket majd be lehet pótolni, amikor ezt a járványügyi helyzet megengedi.

Megkértük Kis Ilonát, avasson be abba, hogy mi a specialitása, mi az, ami nagy sikernek örvend, amikor ő főz. Elárulta, hogy nagyon sokan szeretik a hagyományos parasztételeket, ezért a fő menűsora: tyúkhúsleves csigatésztával, töltött káposzta, pörkölt krumplival, savanyúsággal, továbbá közkedvelt a rizs aprólékkal, a csorba, a régi parasztgulyás. Ő azt készíti, ki mit óhajt, s utána mindenki megnyalhatja mind a tíz ujját.

Készült az Érkörtvélyesi Polgármesteri Hivatal megbízásából