https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2833
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Érkörtvélyes
Rovat: Faluról falura, Gazdaság, Közélet
2020.08.27

Fertőtlenítő berendezésekre is pályáztak

Míg az idén a Covid-19 járvány veszélyeztet, tavaly a sertéspestis miatt kellett állatokat leölni. Érkörtvélyest is elérte a baj, van olyan család, ahol, bár a kártérítést megkapták, a tavalyi tapasztalatok miatt nem vágnak bele újra a disznótartásba. A község saját fertőtlenítőgépre is pályázott.

Amióta lelőtték a disznóikat, azóta nem tartanak újra, tudtuk meg az érkörtvélyesi Illés Kingától. A család nem nagyban foglalkozott állattenyésztéssel, a munka mellett tartották az állatokat.

„Tavaly júliusban betegek voltak a malacok, jött az állatorvos, megvizsgálta, kezelte is őket, de kettő megdöglött. Látta a doktor úr, hogy egy malac meglilult nagyon, és akkor már szólt, hogy probléma van” – idézte fel a történteket Illés Kinga.

Miután az állatorvos riasztotta az állat-egészségügyieket, és kiderült, mi a baj, a nagy disznót és a megmaradt három malacot lelőtték. Rossz volt hallani is, a nagy disznót négyszer kellett meglőni, mire elpusztult – emlékezik a gazdasszony. Ezt követően fertőtlenítettek náluk azonnal, még a traktort sem engedték ki, azt is fertőtlenítették, akárcsak a disznóólat és az udvart. Kaptak fertőtlenítőszert saját használatra is, nagyon odafigyeltek két hétig, hogy ki jön, ki megy, nem volt szabad sokat járkálni, nehogy mégis továbbkerüljön a fertőzés.

Illés Kinga azt is elárulta: bár az anyagi kárpótlást megkapták, nem vágtak bele újból az állattartásba. Az utcájukban idén volt másik eset is, és attól tartottak, náluk is újból megjelenik a sertéspestis.

„Az elmúlt időszakban két járvány is sújtotta Érkörtvélyest, tavaly és az idén a sertéspestis, az idén pedig a koronavírus – idézte fel Nagy István körtvélyesi polgármester is a nehéz napokat. – Mindkettő mély nyomot hagyott a község lakosaiban. Először a sertéspestissel küszködtünk, hiszen láttunk más települést, ahol teljesen kiirtották a disznókat. Állandóan az emberek között kellett lenni, nyugtatni a lakosokat, a jószágtartókat, hogy ne vágják le az állataikat, vigyázzanak egymásra, ne járjanak egymáshoz, tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket, és innen derült ki az, hogy fertőtleníteni is kell.”

Ezután pályázatírók keresték meg az önkormányzatot mondván: rajta vannak a sertéspestis fenyegette települések listáján, hajlandók-e egy fertőtlenítőszerekkel, illetve -gépekkel kapcsolatos uniós pályázatra jelentkezni. Pályáztak is – már elbírálás alatt áll – egy olyan gép beszerzésére, amit fel lehet tenni egy rakteres teherautóra. A berendezésbe 500 liter víz fér, kinyújtja a „karjait”, és az utcákat tudja fertőtleníteni akár állatvész esetén, de a kullancs, szúnyog ellen is lehet védekezni vele. Kisebb gépek is szerepelnek a pályázatban, például egy porlasztó, amely magas nyomáson adja ki magából fertőtlenítőszert, illetve osztálytermekben is használható berendezések.

„Bár ne kellene ezeket soha használnunk, de gazdagabb lesz a település. Össze kellett írnunk, hány gazdaságban, milyen arányban érintette a lakosságot a sertéspestis, illetve elkészült az az épület, ahol ezek a berendezéseket tároljuk, ez követelmény. Bízunk abban, hogy minél hamarabb elbírálják a pályázatunkat. Ha iskolakezdésre meglennének, az lenne a legcsodálatosabb” – mondta Nagy István. Hozzátette: emellett még arra van szükségük, hogy a közegészségügyiek és az állat-egészségügyiek összeírják, milyen fertőtlenítőszereket használhatnak, ha mégis szükség lesz rá.

Készült az Érkörtvélyesi Polgármesteri Hivatal megbízásából