https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2836
Szerző:
Település: Érkörtvélyes
Rovat: Faluról falura, Közélet
2020.08.28

Sokan irigyelhetik az iskolaigazgató munkáját

KOZMA-CZINTOS FELICIA 2017 januárjától tölti be az iskolaigazgatói tisztséget az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskolában. Az azóta eltelt időszakban számos kihívás elé állt a tanintézet, de, mint kiderült, együttes erővel sikeresen vették az akadályokat.

„Ha tudtam volna, hogy az elmúlt négy évet kell összefoglalnom, akkor listát kellett volna készítenem” – mondja kérdésünkre az igazgatónő, amikor az elmúlt évek történéseiről faggattuk. „Ami óriási befektetést igényelt, az a fűtési rendszer korszerűsítése volt. Azt kell mondanom, iskolai önerőből soha nem tudtuk volna megvalósítani, de szerencsére támogatott a helyi önkormányzat a polgármester úrral az élen. A főépületet kivéve valamennyi többi épületben gázzzal volt megoldva a fűtés, de itt fával tüzeltünk, ami megannyi nehézséggel járt. Az önkormányzat támogatásával 2017 decemberére elkészült a modern, gázfűtéses rendszer az emeletes főépületben is” – kezdi Kozma-Czintos Felicia. Azóta nem kell attól tartaniuk, hogy a gyermekek megfáznak, hogy elfogy a fa, azóta majdhogynem rövid ujjúban ülhetnek a tanteremben a gyermekek a legnagyobb téli hidegben is.

Ugyancsak jelentős támogatást kaptak, teszi hozzá az igazgatónő, amikor az irattárat kellett kialakítaniuk, továbbá szintén a polgármesteri hivatalra támaszkodhattak az iskolaudvar rendbetétele és térkövezése során.

„Amikor esett az eső, az udvari ajtón nem lehetett kijönni, állt a víz, sár volt, kint nem volt mit csinálni, a gyermekekkel a rossz idő alatt végig bent voltunk az épületben. Most már eső után is nyugodtan ki lehet jönni játszani, vagy mivel még nincs tornatermünk, akár egy tornaórát is meg lehet tartani” – magyarázza az udvaron az igazgatónő.

Kozma-Czintos Felicia elárulja, hogy miközben Érkörtvélyesen kövezték az udvart, a hozzájuk tartozó érvasadi iskolában is felújítás zajlott, kerítést építettek, hogy megfelelően lezárják a tanintézet területét, idén pedig az ottani épület tetőszerkezetét újították fel.

Az iskola vezetőségének legnagyobb célkitűzése egy tornaterem építése. „Reméljük, hogy adódik majd egy olyan pályázat vagy bármilyen más lehetőség, amit sikeresen végig is tudunk majd vinni” – mondta az igazgatónő.

Tervezik az óvoda felújítását is, a munka meg is kezdődhet, amint kiválasztják a kivitelezőt; az elbírálás már folyamatban van. Amint befejezik az óvoda modernizálását és bővítését, beindítanák a napközit is, de erre csak akkor kerülhet sor, ha a felújítás során megteremtik ennek a feltételeit.

Az iskola és az önkormányzat együttműködéséről szólva Kozma-Czintos Felicia elárulta, hogy vitamentes a kapcsolat, például a tanárok ingázási költsége kifizetésekor sosem volt nézeteltérés, holott más településeken, községekben a „navétapénz” kifizetése folyamatos problémákba ütközik. „Egy település jövője az iskolától is függ. Teljesen a szívükön viselik a sorsunkat, amiben csak tudnak, mellettünk állnak. Igazgatói üléseken vagy ha kollégákkal beszélgetek, mindenki csak irigyelni tudja az én munkámat. Mi szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen csapat áll mögöttünk. Mindenhez, amit meg tudunk valósítani, hozzátesszük a mi részünket is, de az összegek nagy részét a helyi önkormányzattól kapjuk” – részletezi az igazgató.

Az önkormányzat támogatásával vagy támogatói felajánlásokból mindig készül valamilyen csomag a gyermekeknek az ünnepek alkalmából, például a falunapok vagy Mikulás napja idején. Ez az odafigyelés és az iskolai adottságok együttes eredménye, hogy évek óta nem vagy csak alig visznek el diákot más iskolába a tanintézetből.

Amit a pedagógusi közösség nagyon értékel, az a helyi vezetőség állandó jelenléte: „A polgármester mindig részt vesz a programjainkon, ami azt jelzi, hogy fontosak vagyunk, és értékeli a munkánkat” – hangsúlyozta a tanintézet vezetője. Ugyanígy elsőbbséget élvez az iskola például a kultúrház kihasználásakor: az iskolai ünnepekre mindig megkapják a termet.

Érkörtvélyesen két délutáni foglalkoztatási központ, úgynevezett after school létezik: az egyiket a baptista, a másikat a református egyház működteti, és mindkettőbe az iskolából irányítják a gyermekeket, ugyanis a tanítók látják a legjobban, kiket szükséges felzárkóztatni.

Készült az Érkörtvélyesi Polgármesteri Hivatal megbízásából