https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2842
Szerző:
Település: Jákóhodos
Rovat: Hitélet
2020.08.29

Teljesen felújítják a jákóhodosi református templomot

PAPP SZABOLCS református lelkipásztort 2016. szeptember 1-től nevezték ki Jákóhodosra. Azóta sok mindenbe belefogtak az egyházközségnél, s több mindent sikerült is befejezni, bár van még tennivalójuk elég.

A gyülekezeti terem akkor lett felújítva, amikor a tiszteletes idekerült, illetve még utána is történtek utómunkálatok. A szalárdi polgármesteri hivataltól kaptak segítséget az épület korszerűsítésére. A parókián is történtek javítások, ott a kerítést is nemrég sikerült teljesen felújítani, amely egész a kertig terjed. Ez esetben is támogatta őket az önkormányzat.

Restaurálják a freskókat

Uniós pályázatot nyertek a jákóhodosi református templom külső-belső felújítására. A gyülekezet nem tudná a saját erejéből rendbe tenni a templomát, lévén műemlék épület, ezért nagyon sok pénzbe kerül a munka. Éppen ezért nyújtott be egy pályázatot a Papp Szabolcs előtt itt szolgáló lelkész, Mikló István Boldizsár tiszteletes. Ő indította el a folyamatot, aztán szerencsére megnyerték a támogatást, ezt követően vette át a feladatot a mostani lelkész. A külső-belső munkálatok mellett sor kerül a harang villamosítására, a salétrom kezelésére, a tető javítására, és persze a freskók restaurálására is.

Tavaly kezdték el a munkát a részben Árpád-kori templomnál, az idén sikerült elvégezni a beruházás jelentős részét. Persze még hosszú az út a teljes korszerűsítés befejezéséig, de a remények szerint a jövő év folyamán egy teljesen rendbetett templom várja majd a gyülekezetet.

Papp Szabolcs kifejtette, hogy az istenháza modernizálása nemcsak uniós finanszírozással történt, hanem szükség volt arra is, hogy a magyar kormánytól kérjenek segítséget, s a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közbenjárásával sikerült pénzt kapniuk. Erre azért volt szükség, mert a román kormány építőipari béremelési határozata miatt megnőttek az költségek, emiatt nem lehetett folyatni a munkát. Miután megkapták a hiányzó összeget, folytatódtak a munkálatok.

A jákóhodosi református gyülekezet létszáma valamivel meghaladja az 500 lelket, s mondhatni, ugyanakkora a templomlátogatottság, mint általában Bihar megyében, mintegy 10-15 százalék közötti.

Összetartó, segítőkész közösség

A tiszteletes elmondta, hogy Jákóhodos főleg a múlt rendszerben, de egy ideig azt követően is elég elszigetelt település volt, ugyanis nem voltak rendes útjaik. Szerencsére ezeket az utóbbi években sikerült korszerűsíteni.

Hodoson nagyon összetartó közösség él, az emberek mindig számíthattak egymásra, és ez meg is látszik például az olyan helyzeteknél is, amikor valamiben segíteni, cselekedni kell. Papp Szabolcs kiemelte, szerencsére van a faluban egy olyan réteg, akikkel sokat lehet tenni, ha valamire szükség van, szívesen jönnek, segítőkészek az emberek.

Az önkormányzatra lehet számítani

A lelkész hangsúlyozta, nagyon jó a kapcsolata a községi önkormányzattal. Amikor a segítségüket, támogatásukat kérte, minden esetben nyitott fülekre talált, soha nem utasították vissza. Ha azonnal nem is tudtak segítséget nyújtani, mihamarabb igyekeztek valami megoldást találni a problémára. Hozzátette: szintén a helyi önkormányzat segítette az uniós projekt összeállítását a templom korszerűsítésére, meg az engedélyek beszerzésében is. Minden tekintetben lehetett rájuk számítani, nemcsak pénzügyi kérdésekben, hanem emberileg is.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából