https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2844
Szerző:
Település: Szalárd
Rovat: Faluról falura, Közélet
2020.08.29

Egyre több az itt élő fiatal

Szalárd községben járva lépten-nyomon halljuk, hogy sok a gyermek a településen. Aki igazán illetékes ennek az információnak a megerősítésében, az CSEGŐDI TÜNDE JUDIT, az anyakönyvi hivatal munkatársa.

– Valóban sok a fiatal, az is igaz, hogy sok gyermek születik mostanában a községben, s ami ugyancsak örvendetes, hogy a fiatalok itt alapítanak családot, nem mennek, nem vándorolnak el – fogalmaz a községi anyakönyvi hivatal tisztviselője. – Ebben sokat segít az állami lakásprogram, aminek én is a részese voltam. Itt házasodnak össze a fiatalok, a gyermekek itt járnak óvodába, majd iskolába akkor is, ha a szülők Nagyváradon dolgoznak. Nagyon hasznosak ezek a lakások, hiszen itt lehet az első családi fészket berendezni, elkezdeni az önálló életet. Nagyon nagy szükség volt rá, állandóan foglalt minden lakás. Mint anyakönyvvezető elmondhatom, hogy az elmúlt néhány esztendőben kiemelkedően magas volt a házasságkötések száma. Ha a párok tagjainak valamelyike nem is szalárdi, akkor is itt lakik ezentúl, ezzel is több lesz az itt élő fiatal. Az a tapasztalat, hogy inkább ide jönnek, mintsem elmenjenek máshová, ide csináltatnak személyi igazolványt, s ami külön előny, ezt már itt is megtehetik a lakossági nyilvántartónál.

A járvány miatt – hiszen erre is rákérdezünk – volt, aki elhalasztotta a polgári esküvőt is a templomi és a lagzi mellett. „Már van egy listám a jövő évre – árulja el Csegődi Tünde Judit –, hogy ki mikor szeretné megtartani az esküvőt, ha lehet. Mások azért megtartották a polgárit, s otthon, szűk családi körben, a közeli rokonokkal ebédet, vacsora volt. Jövőre biztos, hogy az átlagosnál több lesz a lagzi.”

Csegődi Tünde Juditot – aki maga is ifjú hölgy – arról is kérdeztük, mit tehet itt egy fiatal a munkaidőn túl.

– Nagyon sok a rendezvény, nem túlzás, hogy minden hónapban van valami, persze nem járványidőszakban – feleli. – Ezeken örömmel veszek részt én is. Ilyenek például a falunapok, a családi napok, a karácsonyi vásár, októberben ünnepség az idősek tiszteletére, tavasszal horgászverseny a szentimrei tónál stb. A sportcsarnok télen-nyáron minden este foglalt, helyi és környékbeli fiatalok járnak oda focizni. Van, aki teniszezni szokott, lábteniszezni is lehet, pingpongasztalok is vannak, s biciklizni is lehet.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából