https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2850
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Szalárd
Rovat: Közélet
2020.08.29

Új épületbe költöznek az orvosi rendelők

Szalárdon a sportpálya szélén, a régi orvosi rendelők közvetlen közelében beköltözésre vár az új egészségügyi épület.

Dr. Octavian Burnete 24 éve, 1996 óta dolgozik háziorvosként Szalárd községben, a régi rendelőkben kezdte a munkát. Az új rendelőintézet építését jó beruházásnak tartja, az új épület az összes egészségügyi normának megfelel, és első alkalommal lesz benne minden háziorvosnak saját rendelője. Rövidebb lesz a várakozási idő, mondja az orvos, Remus Mârzea ápoló pedig hozzáteszi: videokamerák felügyelik a létesítményt, ez az ott dolgozók és a páciensek biztonságát egyaránt szolgálja.

A rendelők kisebbek, mint a régi épületben, ellenben a közös helyiségek nagyobbak, tette hozzá az orvos, aki azt is elmondta: minden közegészségügyi előírásának megfelel az épület, külön mosdók várják például a betegeket és az egészségügyieket, öltözők, tárolók készültek. Dr. Octavian Burnete azt is elmondta: augusztus 19-én benyújtották az engedélyeztetéshez szükséges iratokat, de az eljárás a járványhelyzet miatt tovább tarthat a megszokottnál. Ők szeptember 1-jén szerettek volna átköltözni (az egyébként néhány tíz méterre levő régi rendelőből), de ez változhat az engedélyek megadásának függvényében. Elégedettek az új beruházással, és várják a költözést, summázta az orvos.

Remus Mârzea 14 éve, 2006-ban kezdte ápolói munkáját Szalárdon. Hasznosnak tartja a megfelelően felszerelt, korszerű épületet, hiszen már az könnyebbség, hogy mindenkinek saját rendelője lesz, nem közösen használnak egy-egy helyiséget, mint eddig. „A környezet barátságosabb, és nekünk is az a jó, ha a hozzánk érkező páciens elmenőben is mosolyog” – mondja.

Az ápoló azt is elárulta: többek között EKG-t és ultrahangos berendezést szereznek be a közeljövőben, hogy ezekkel is segítsék a diagnosztizálást. Kollégáitól úgy értesült, hogy a hosszabb távú tervek között szerepel egy állandó ügyeleti központ kialakítása is. A legközelebbi ügyeleti központ Biharon van, a közel ötezer lelkes Szalárd községben pedig éjszakánként vagy hétvégente is szükség van a szakszerű és helyben lévő ellátásra.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából