https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2860
Szerző: Máté Zsófia
Település: Bihar
Rovat: Faluról falura, Kultúra
2020.08.29

Bevonják a legkisebbeket is a kulturális életbe

Szemet gyönyörködtető a kívül-belül felújított bihari művelődési ház. BARCZAG KATALIN kultúrreferenstől azt is megtudtuk, hogy változatos rendezvényeik eredményeként meg is töltik élettel az önkormányzat által fenntartott intézményt – ha csak a járványveszély meg nem akadályozza ezt.

Két „felvonásban”, az Országos Vidékfejlesztési Programon keresztül érkező európai uniós támogatás segítségével sikerült újjávarázsolni és korszerűsíteni Bihar község művelődési házát. A polgármesteri hivatallal szemközt álló, impozáns épület már messziről magára vonja a tekintetet, s így késő nyáron a látvány mellé kellemes rózsaillat is társul. Az épület előtti ágyásokban pompázó virágok gondozása is Barczag Katalin kultúrreferens feladata, ügyel is rá, nehogy valahol felüsse a fejét valamilyen gaz.

Barczag Katalin 2013 óta tölti be ezt a tisztséget, akkor kezdődött a kultúrház megszépítésének első szakasza. Kicserélték a teljes elektromos hálózatot, bevezették a gázt, kiépítették a fűtési rendszert, a belső tereket tették rendbe, új padozat, hangosító berendezés, bútorzat került be – sorolja immár az elegáns, bordóval díszített nagyteremben. Később a külső felújításra is sor került ugyancsak EU-s forrásból, nemesvakolatot kapott az épület, és rendbe tették az udvarát is.

A művelődési házban tartják az iskola főbb rendezvényeit, ezáltal is segíti az önkormányzat a tanintézeteket – mondja Barczag Katalin. Kiadják a termet a helybelieknek különféle családi rendezvényekre is, emellett sok egyéb, gyerekeket és fiatalokat bevonó rendezvényre készülnek itt. Alkalmi előadásokat tanulnak be, verses, zenés, táncos műsorokat különféle ünnepi rendezvényekre, farsangra például színdarabot, humoros jeleneteket tanulnak be. Az intézmény ruhatárában népviseleti öltözetek, táncruhák és jelmezek is megtalálhatók. „A legkisebbeket is bevonjuk a készülődésbe, hogy megszokják, átérezzék a hagyományokat. Öröm látni a kicsik arcát, amikor először magukra vehetik a népviseleti ruhát” – mondja a kultúrreferens.

Szüreti bálok

A hagyományos szüreti bál az az alkalom, amikor kisebb-nagyobb táncosok beöltözhetnek, és hosszú, fáradságos próbafolyamat után ország-világ, de legalább a község lakóinak szeme láttára bemutathatják tudásukat. Az egész napos rendezvény reggel a beöltözéssel kezdődik – meséli Barczag Katalin. – A táncosok menete gyalog indul a református templomba, ott a szőlősgazdák munkájának eredményére és a táncosok egész napi útjára kérnek áldást. Aztán elkezdődik a hívogatás a községközpontban és a hozzá tartozó Hegyközkovácsiban. „Mi is eljárunk a kovácsiak szüreti báljára, én is segítek az ottani táncosok felkészítésében” – teszi hozzá.

A tíz „kicsi” és a 12 „nagy” táncos alkotta párok – ötödikesektől akár a huszonéves korosztályig – lovas kocsira ülnek, külön szekéren megy utánuk a zenekar. Barczag Katalin nagyon szép gesztusként értékeli, hogy bihari lótartó gazdák – akik egyre kevesebben vannak – vállalják a közreműködést, és a feldíszített fogatokkal a két falu minden utcáját bejárják, hogy az esti bálba hívják az embereket. Gyakran megállnak, és leszállnak, hogy eltáncoljanak egy kis ízelítőt az esti műsorból; tavaly például 32 helyen álltak meg. „A bihari koreográfia nagyon nehéz, 14 perces, a lassútól a pörgős csárdásig terjed, régi hagyományt őriz, és nemzedékről nemzedékre adjuk tovább” – magyarázza a kultúrreferens. A kicsik a hívogatáskor ugyanazt kell hogy táncolják, mint a nagyok, s – amint Barczag Katalin mondja –, ha fáradnak is, nem adják fel, megmutatják, hogy ők is képesek rá.

Egy kis kényeztetés

„Öröm velük dolgozni – vallja meg beszélgetőtársam. – El is szoktam őket kapatni – ismeri el mosolyogva. – A kicsik kapnak valamilyen nyalánkságot, néha együtt sütünk csőrögét, a nagyobbakkal kirándulni is járunk. Most már nagyon hiányoznak nekem, de ők is hívogatnak, kérdezik, mikor mehetünk már. A nagyok kalákába is szoktak járni, legutóbb például padokat festeni voltunk; a polgármesteri hivatal adta a festéket, a közös munka után pedig együtt uzsonnáztunk.”

Egy másik sikeres rendezvényt is említ Barczag Katalin: tavaly adventi koszorúkat, karácsonyfadíszeket készítettek együtt, amiket aztán a gyerekek saját osztályuk feldíszítésére használhattak. A kézműves foglalkozást a Mikulás megmentésével tették még érdekesebbé. A falra ötletesen kihelyezett rajt azt ábrázolta, hogy a puttonyos ajándékhozó kéménybe esett, csak a lába áll ki, és a gyerekek a papírból kivágott tenyérlenyomatukat helyezték köré, hogy jelezzék, segítettek kihúzni. Ezen 84 kisdiák vett részt – számol be róla a főszervező.

Barczag Katalin reméli, mielőbb találkozhat a gyerekekkel, és idén is megszervezhetik mind a szüreti bált, mind a többi hagyományos rendezvényüket.

Készült Bihar Község Polgármesteri Hivatala megbízásából