https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2864
Szerző:
Település: Bihar
Rovat: Közélet
2020.08.30

Biztonságot jelent az állandó orvosi ügyelet

DR. DEBELKA MÓNIKA ÉVA tíz éve dolgozik a bihari orvosi rendelőben. Nagyon fontosnak tartja, hogy állandó orvosi ügyelet működik a településen, hiszen a legközelebbi rendelő Nagyváradon van.

Havonta körülbelül 250 beteg látogatja a Biharon működő orvosi rendelőt, hétvégén 18–25-en, hétköznapokon nagyon változó, volt, hogy csak ketten, de olyan is, amikor tizennyolc beteget kellett ellátnia Debelka Mónika Éva háziorvosnak.

A nap huszonnégy órájában rendelnek. Az állandó orvosi ügyelet biztonságot nyúlt a helyieknek, hiszen akármi történik, a rászorulók a lehető legrövidebb időn belül megkapják a szükséges, néha életmentő beavatkozást. A legkülönfélébb panaszokkal és betegségekkel keresik fel a doktornőt, a vírusjárvány miatt a helyi rendelő forgalma is lényegesen megnőtt. Előfordul, hogy más kórházak és rendelők a túlterhelés vagy az orvosok szabadsága miatt egyszerűen nem tudják vállalni a beavatkozásokat, például nyílt sebek ellátását, kötözéseket.

A pandémia a bihari orvosi rendelőre is negatív hatással volt. Hét orvos és hét asszisztens dolgozik a rendelőben, és Debelka doktornő elmondása szerint elegen vannak ugyan, de mindnyájan rengeteget dolgoznak. Felváltva, egy műszakban egyszerre egy orvos és egy ápoló fogadja és látja el a betegeket. A gyakori esetek közt említhető a tüdőgyulladás, a szívelégtelenség, a perfúziós kezelések. Nem csak az idősebbek, de meglepő módon, gyakran sok fiatal is igényli az orvosi ellátást, sőt talán ők vannak többségben. Több olyan eset volt már, amikor a mentő érkezéséig életmentő beavatkozásra volt szükség, a helyiek rengeteget köszönhetnek Debelka doktornőnek.

A helyi önkormányzattal baráti viszonyt tartanak fent – meséli a háziorvos. Mindenük megvan, amire szükség lehet, és a közeljövőben kisebb felújításokat is terveznek. Friss festést szeretnének a rendelőbe, más korszerűsítésre egyelőre nincs szükség, fertőtlenítőszerekből és maszkokból sincs hiány. A higiénia megőrzésének szempontjából linóleum és mosható falfestés van a helyiségekben. A lelkiismeretes doktornő azokat a gyógyszereket, amelyek az országban nem voltak kaphatóak, Magyarországról szerezte be. És úgy tűnik, valóban semmiben nincs hiány, győződöm meg jómagam is a jól felszerelt gyógyszeres szekrény belülről is végignézve.

Az épületben fogorvosi rendelő is működik, a háziorvos dr. Fülöp Enikő Kinga fogorvossal együtt bérli a helyet. Hétköznaponként 8–20 óra közt fogadják a fogorvosi beavatkozást igénylőket, de szükség esetén a doktornő a megszokott programon kívül is rendel.

Készült Bihar Község Polgármesteri Hivatala megbízásából