https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2874
Szerző:
Település: Hegyközpályi, Hegyközújlak, Hegyközszáldobágy
Rovat: Faluról falura, Életmód
2020.08.30

A közösség tavaszi és őszi ünnepi pillanatai

Hegyközpályi komoly bálozós múlttal rendelkezik, hiszen a községben évek óta szerveznek színesebbnél színesebb táncos mulatságokat, változó események és témák köré szerveződve.

Somogyi Lajos helyi RMDSZ-elnök a nőnapi bálokról mesélt nekünk, amiket immár nyolc éve, minden évben a március 8-ához legközelebb eső szombaton tartanak meg. Ezeken az eseményeken általában egy helyi zenekar felel a jó hangulatért, és akik eljönnek, valóban vidám és családias hangulatban ünnepelhetik meg a nők nemzetközi napját. Százötven-kétszáz érdeklődő szokott részt venni ezeken az eseményeken, és a fiatal generáció sem marad otthon. A helyi önkormányzat nevében minden hölgy egy-egy szál virágot kap. A belépés mindenki számára ingyenes, a színhelyen egy bár is működöik, és a teljes bevételt valamilyen közösségi célra ajánlják fel.

Jótékonysági bál

Legutóbb egy jótékonysági bált is sikerült megrendezni, ahol 12 ezer lejnyi adomány gyűlt össze a körtvélyesi kisfiú, Noel gyógyulása érekében utaltak át a családjának. Somogyi Lajos azt mondja, ha akad olyan jó cél, amelyhez a helyi lakosság összefogására és adománygyűjtésre lesz szükség, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy hagyományt formáljanak a pályi jótékonysági bálokból.

A lakosság valóban szívesen segít bármiben, amiben tud: nemsoká készen van a hegyközújlaki játszótér, ami teljes mértékben szülői adományokból és önkéntesek odaadó munkájának segítségével épül.

Szüreti bál

A nőnapi bálok esetében láthatjuk, hogy a község életében mennyire fontos szerepet kapnak a nők. Nem csoda, ha köszönetet mondanak nekik, hiszen a helyi közösségépítésből derekasan kiveszik a részüket. Száldobágyon Balog Ernesztina, Pályiban Imre Juliánna, valamint Hegyközújlakon Mester Anikó már hosszú évek óta felel a szüreti bálok megrendezéséért.

A szüreti bálok minden év októberében vagy novemberében zajlanak, és mindig rendkívüli jelentőséggel bírnak a község lakossága számára. A régi népi hagyományok és szokások felelevenítése és a közös ünneplés teszi valóban különlegessé ezeket a napokat.

A bálokat több hónapos előkészületek előzik meg. A táncban részt vevő gyerekek már a nyári vakáció alatt elkezdik a tánclépések és a koreográfia begyakorlását, a népviseleti öltözékek beszerzését és alakítását. Gyakran csapatépítő kirándulásokra, sátorozásokra is jut idő, ami még inkább összekovácsolja a tánc és népi hagyományok iránt érdeklődő fiatalokat. Egy nappal a bál előtt hozzáfognak az ételek elkészítéséhez és a kultúrotthon ünnepi díszbe öltöztetéséhez. Nem maradhatnak el a régmúlt korokat idéző autentikus szőlődíszek vagy a mustkészítés sem.

A bál napján mindenki korán kel, a lányok haját a helyi fodrászok segítségével befonják, szépítkeznek és ünnepi öltözékbe bújnak. Reggel részt vesznek az istentiszteleten, amit a kultúrotthonban ebéd követ. Ez után kezdődik az ízig-vérig eredeti szüreti mulatság.

A fiatalok díszes szekerekre ülnek, és bejárják hívogatni a környező településeket. Ahol tárt karokkal fogadják őket, ott táncra perdülnek, és mindenkit bálba invitálnak. Lenyűgöző érzés lehet harminc-negyven fiatalt csodálni makulátlan népviseletben, ugyanazokat a tánclépéseket járva a falu utcáiban. Azokban az utcákban, ahol a helyi közösség gyermekei és öregei még mindig együtt ünnepelnek, ott, ahol a múlt és a hagyomány minden év őszén újra és újra felelevenedik.

Készült Hegyközpályi Község Polgármesteri Hivatala megbízásából