https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2935
Szerző: Közlemény
Település:
Rovat: Hírek
2020.09.09

Törvénymódosítás az igazságos kárpótlás érdekében

A szeptemberben elkezdődött idei ülésszak első munkanapján még a nyáron elkészített törvénytervezetét iktatta SZABÓ ÖDÖN RMDSZ-es Bihar megyei parlamenti képviselő.

A tervezet lényege, hogy az állami vagy önkormányzati kisajátítások esetében az ingatlan értékbecslésénél ne a közjegyzői jegyzékben szereplő érték legyen mérvadó a kártérítés megállapításakor. Ugyanakkor két másik nagyon fontos elemet is bevezetne a parlamenti képviselő: az egyik a tulajdonos járulékos költségeinek – mint például a költözés, az új ingatlan berendezése stb. – a megtérítése, valamint az épülethez kötődő személyes érzelmi veszteség, hisz nem mindegy, hogy valakit a családi ingatlanából űznek el közberuházás miatt, és így az épülethez, házhoz kapcsolódó összes tárgyi és érzelmi kötődés is elvész.

„Az elmúlt években nagyon gyakoriak voltak különböző településeken a kisajátítások, sok embert költöztettek ki közberuházások elvégzése okán házaikból, és sajnos az ingatlanértékelők becslései messze nem kárpótolták a tulajdonosokat. Több eset is volt, ami nyilvánosságot kapott, hogy nagyon jó helyen lévő lakás kisajátítási árából csak városon kívüli ingatlant tudott vásárolni a kárvallott. Az Alkotmány világosan fogalmaz: a kisajátítottnak igazságos és előre átadott értékű kárpótlás jár. Sajnos a jelen törvénykezést nagyon sokszor rosszindulatúan értelmezik, illetve az maga sem pontos, ezért volt szükséges, hogy módosító javaslatokkal éljünk” – mondta Szabó Ödön.

A törvénykezdeményezés szerint az ingatlan kártérítési értékét növelni kell 20 százalékkal abban az esetben, ha 25 éve tulajdonos az érintett személy, 35 százalékkal, ha 25 és 50 év között áll tulajdonában az ingatlan, 50 százalékkal pedig, ha 50 évnél régebbi tulajdonjoggal rendelkezik a kisajátított személy, illetve a család. Ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy kárpótolni kell a kisajátítottat abban az esetben is, ha csak részben veszi el az állam a tulajdonát, de az intézkedés következtében a tulajdonában maradt ingatlanrész értékvesztést szenved.

„Köszönöm azt, hogy ennek a törvénymódosításnak a kidolgozásakor a nyár folyamán több szakértővel is egyeztetni tudtam, és immár olyan módosító javaslatot tudtunk a parlament első ülésén beterjeszteni, amely valóban betartja az Alkotmány szellemét, éspedig igazságos kárpótlást nyújt azok számára, akiktől közberuházások okán elveszik a tulajdonukat. Az állam feladata, hogy figyeljen mindenki érdekére, de úgy kell ezt tennie, hogy nem embertelenül bánik el azokkal, akik lehet, hogy egy életen át gyűjtötték össze a pénzt azért, hogy legyen házuk, ingatlanjuk” – zárta szavait Szabó Ödön.