https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2936
Szerző: Közlemény
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2020.09.10

Készülnek az évadnyitásra a filharmóniánál

A járványhelyzetre való tekintettel félházas előadásokat tartanak, de azokból hetente kettőt – az egészségvédelmi szabályok betartása mellett – a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Bérletvásárlásra egyelőre nincs mód, a jegyeket a jegypénztárban lehet megvenni.

A Nagyváradi Állami Filharmónia vezetői közleményben tájékoztatják a zenebarátokat az idei sajátos évadkezdési előkészületekről és a várható változásokról. A Meleg Vilmos menedzser és Kurucz Tibor művészeti igazgató által jegyzett közleményt alább olvashatják.

„Bár nagy örömmel és lelkesedéssel éltük meg, hogy a június-júliusi évadpótló koncertjeinket különösen szép környezetben tarthattuk meg a római katolikus püspöki palota újjávarázsolt udvarán – amit ismételten hálásan köszönünk Böcskei László püspök úrnak –, ahova hűséges zenebarátaink nagy többsége is elkísért, de mégis arról álmodoztunk, hogy ősztől, az új évadban már otthonunkban, az Enescu–Bartók Teremben fogadhatjuk a régi és új zenekedvelőket. A kulturális intézmények működését szabályozó rendeletek alapján a kedves nézők a színpadtól 3 méterre elhelyezkedő széksoroktól kezdődően foglalhatnak el helyeket úgy, hogy minden második széket szabadon kell hagyniuk, kivéve, ha egy felnőtt ül egy, legfeljebb két 12 év alatti gyermek mellett.

Ezért – hűséges közönségünk megtartása érdekében – úgy döntöttünk, hogy heti két koncertet tartunk egy helyett, amíg a járványhelyzet nem ad lehetőséget a teltházas előadásokra, és ha a már betervezett műsorok karmestereinek és szólistáinak időbeosztása ezt megengedi. Ez azt jelenti, hogy péntek este megismételjük a csütörtöki koncertünket, vállalva a meghívottakkal és a kétszeres jogdíjjal járó többletköltséget, valamint a kétszeres fertőtlenítés és világítás terhét.

Sajnos bérleteket sem köthetünk, hiszen a járványügyi intézkedések hétről hétre változhatnak. Szeretnénk az online jegyvásárlást is bevezetni az évad során, de egyelőre csak a pénztárunkban lehet jegyet váltani hétfőtől péntekig, minden nap 11–16 óra között, koncertnapokon pedig kezdés előtt egy órával is, az eladható helyek függvényében.

Koncertjeink szünet nélküliek lesznek, maximum 1 óra 20 perces időtartammal – ugyancsak a járványügyi szabályozás miatt –, és természetesen változatos repertoárral és meghívottakkal.

Szeretettel várjuk önöket, és Bizunk benne, hogy ilyen körülmények között is kitartanak mellettünk, hiszen önökért vagyunk, és mindent meg fogunk tenni, ami tőlünk telik, hogy ne okozzunk csalódást ebben az évadban sem. Mi minden járványügyi kötelezettségünknek (tér- és kézfertőtlenítés, hőmérsékletmérés, kiírásos figyelmeztetés, távolságtartás, maszkviselés, stb.) igyekszünk eleget tenni az önök és saját magunk egészsége érdekében, és kérjük, hogy segítsenek nekünk azzal, hogy önök is betartják mindazt, ami zárt térben önökre hárul a jegyvásárlás és a koncerten való részvétel alkalmával.

Megértésükben és támogató jelenlétükben bízva, a Nagyváradi Állami Filharmónia teljes társulata nevében kívánunk jó egészséget minden kedves zenebarátunknak és szép, felemelő közös zenei élményeket a 2020/2021-es koncertévadunkra.