https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2946
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2020.09.15

Halljuk egymást!

Mind a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, mind a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet alapító tagja az Együtt vagyunk! önkéntes platformnak.

Az, hogy ha telefonon is, de legyen kivel szót váltani, sok idős embertársunk számára még fontosabbá vált abban az időben, amikor a kijárási korlátozások hatására a személyes találkozások, beszélgetések lehetősége erősen beszűkült. Ebben nyújtottak segítséget a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet önkéntesei. „Nagyon fontos, hogy segítsünk egymáson, akár szóval, akár tettekkel. Nem volt kérdés, hogy azonnal reagáltunk a felhívásra, bekapcsolódtunk, és örültünk, hogy erre lehetőséget kaptunk” – mondta Szilágyi Ibolya, a nyugdíjas egyesület vezetője. Nyolc önkéntesük körülbelül ötven személlyel tartotta a kapcsolatot telefonon. További öten az egyesületből elkezdtek pamut arcmaszkokat varrni, hogy ezzel is hozzájáruljanak az önkéntes hálózat munkájához.

A nőszervezet részéről Székely Hajnal hozzátette: náluk egy 26 tagból álló csapat alakult ki azokból az önkéntesekből, akik csatlakoztak az Együtt vagyunk! hálózatához. Közel 70 idős emberrel tartottak állandó telefonos kapcsolatot. Volt arra példa, hogy asszisztenst küldtek egy magas vérnyomással küzdő hölgyhöz, de kiderült, a tünet a stressz és az aggodalom jele volt. Arra is volt példa, hogy két egymást követő hívás során derült ki: a két hívott éppen együtt üldögélt a tömbház előtt a padon.

„Azt tapasztaltuk, hogy jó emberi kapcsolatok alakulnak ki, noha a hívottak és hívók kilencven százaléka idegen egymásnak” – állapította meg Székely Hajnal.

Készült az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének megbízásából