https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2947
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2020.09.15

Magyar gyermeket magyar osztályba!

A Rákóczi Szövetség Magyar iskolaválasztási programjának célja, hogy a külhoni területeken élő magyar vagy részben magyar családokat arra bátorítsa és ösztönözze, hogy magyarul beszélő, iskolakötelessé váló gyermeküknek válasszanak magyar nyelvű tanintézetet.

A magyar iskolaválasztás biztosítja a magyar közösségek megmaradását a magyar nyelv és kultúra továbbadásával, valamint többlettudást és nagyobb kapcsolatrendszert ad a gyermeknek a két nyelv, két kultúra oktatásán keresztül. Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, a szövetség megyei elnöke szerint a Rákóczi Szövetség az elmúlt nyolc évben minden Bihar megyei kisdiákhoz eljutott iskolaválasztási programjával.

„Ez a program három elemből áll. Először is minden nagycsoportos óvodáshoz egy mesekönyvet juttattunk el decemberben egy levél kíséretében, benne 12 érvvel a magyar iskolaválasztás mellett. A beiratkozás után minden jövendőbeli kisdiák egy iskolatáskát kap ajándékba. Végezetül a szeptemberi iskolakezdés után a Bihar megyei iskolakezdőknek és családjuknak személyesen, ünnepélyes keretek között adjuk át a magyar összefogást és elismerést jelképező ösztöndíjat” – ismertette a főtanfelügyelő-helyettes.

A magyar iskolaválasztás népszerűsítésében mindig partner volt az RMDSZ, hiszen a cél közös: magyar gyermeket magyar osztályba. Többek között a hónap elején az iskolatáskák kiosztásában Nagyváradon részt vett Cseke Attila, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, vidéken pedig Szabó József megyemenedzser. Az RMDSZ a Partium Alapítvánnyal közösen, előzetes szakértői konzultációt követően olyan füzeteket gyártatott le, amelyek nagy hasznukra lesznek az előkészítős diákoknak. Ezek a füzetek is bekerültek az iskolatáskába nemcsak a kisdiákok, hanem a tanító nénik örömére is.

Készült az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének megbízásából