https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3028
Szerző: Közlemény
Település: Bihar
Rovat: Hírek
2020.10.08

Mártírjaink előtt tisztelegtek Biharon is

Október 6-án Bihar községben is megemlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vértanúiról, akik előtt fejet kell hajtani, hősi tetteiket nem lehet elfelejteni.

A református temetőben Gáspár András tábornok sírjánál Szilágyi Zoltán, Bihar község újonnan megválasztott polgármestere arra kérte a megjelenteket, hogy „hajtsunk fejet a 13 aradi vértanú előtt, tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól, fogjunk össze, akik szeretjük a jót, és legyen zászlónk a cselekvő tett”. Az elöljáró ezután átadta a szót az egyházak képviselőinek, akik szavaikkal még méltóbbá tették ezt a napot. A honvéd tábornok nevét viselő iskola két diákja Juhász Gyula Vértanúk című versének elmondásával tisztelgett hősi hallottaink előtt.

A kegyelet virágait elhelyezték a református, a katolikus egyház, a polgármesteri hivatal, a Bihar községi RMDSZ-szervezet és az EMNP képviselői, a civil szervezetek, a református nőszövetség és a bihari Vízdarálók, a Gáspár András Általános Iskola alsó és felső tagozata nevében, illetve magánszemélyek is.