https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3036
Szerző: Közlemény
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2020.10.16

Forradalmi dzsessz: 1956-os megemlékezés a Bágyi Balázs New Quartetttel

A hagyományostól eltérő módon emlékezik idén a nagyváradi Szent László Napokat is szervező Szent László Egyesület az 1956. októberi forradalmi eseményekre: azt a magyar dzsesszt idézzük fel a Bágyi Balázs New Quartetttel egy koncert erejéig, amelyet az amerikai rádiósok játszottak be a magyar forradalom idején az ottani rádiókban, mintegy szolidaritást vállalva a magyar forradalommal. Revolutionary jazzként emlegették, később pedig a magyar zeneszerzők 1956-os darabjaiból lemezt is adtak ki.

A koncertet október 25-én, vasárnap 18 órától tartják a Nagyváradi Állami Filharmóniában.

Az előadásra a belépés ingyenes, de meghívó igényléséhez kötött, amelyeket október 19-étől, hétfőtől lehet igényelni a Szent László Egyesület székhelyén (Nagyvárad, Kálvin János u. 1. szám), hétköznapokon 9 és 16 óra között.

A részletekről a szervezők folyamatosan tájékoztatnak a sajtóban és a Szent László Egyesület Facebook-oldalán.

Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

A budapesti Bágyi Balázs New Quartet az egyedüli magyar dzsesszzenekar, amely az 1956-os forradalom idején az Amerikai Egyesült Államok rádióállomásai által szolidaritásaként lejátszott magyar dzsesszdalok repertoárját játssza, a zeneszámokból készült lemezt pedig 2016-ban nyújtotta át Bágyi Balázsnak elismerése jeléül az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

A zenekar tagjai: Soso Lakatos Sándor – szaxofon, Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő, Bágyi Balázs – dob.