https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3045
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2020.10.22

A táncművészet sokszínűsége

Október 25-ig zajlik a nagyváradi Szigligeti Színház által negyedik alkalommal megszervezett Infinite Dance Festival. A táncművészet sokszínűségének bemutatását célzó eseménysorozat első két napján két nagyszínpadi és egy stúdióelőadást láthatott a közönség.

A fesztivál megnyitóján Czvikker Katalin főigazgató az elmúlt időszak nehézségeire hívta fel a figyelmet, és megköszönte mind a társulatoknak, mind pedig a közönségnek azt, hogy az akadályok és a bizonytalanság ellenére is jelen vannak, és támogatják a színházi tevékenységeket. Dimény Levente, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: „Az elmúlt időszakban megtapasztaltuk, hogy milyen hiányosságai vannak az online találkozásnak. Ennek fényében most bátran kijelenthetjük, ünnepi hétnek nézünk elébe, amelynek középpontjában a személyes találkozás fontossága áll.”

Az Infinite Dance Festival nulladik napján a GG Tánc Eger és a Nagyvárad Táncegyüttes koprodukciójának, a Diótörőnek a nyilvános főpróbáját láthatta a közönség. A Csajkovszkij örökbecsű zeneművére színpadra vitt alkotás a közismert történetet új szemszögből mutatja be: Topolánszky Tamás és Györfi Csaba koreográfiája ötvözi a klasszikus és kortárs balett elemeit a cirkuszművészettel, hiszen Drosselmayer, a varázsló figurája bűvésztrükköket és idomár-mutatványokat mutatott be a színpadon.

A fesztivál első napján a GG Tánc Eger Bolero című háromrészes táncelőadását tűzte műsorára a színház. A három koreográfiát Maurice Ravel francia zeneszerző ismert és kevésbé ismert zeneműveire komponálva mutatta be a társulat; a különböző részeket a közös téma – a környezetvédelem és az emberi kapcsolatok fontossága – köti össze. Az est további részében a TranzDanz mutatta be Noir című kortárs mozgásszínházi előadását a Szigligeti Stúdióban.

Az Infinite Dance Festival következő napjaiban is a romániai és a magyarországi táncos szakma kiválóságai lépnek színpadra. Az előadásokról és a műsorról bővebben az idf.szigligeti.ro weboldalon olvashatnak az érdeklődők. Jegyek a színház jegypénztárában, illetve online a www.biletmaster.ro honlapon kaphatók.

Az első két nap videóösszefoglalói:

  1. nap: https://www.youtube.com/watch?v=jhF6pEbl1uo
  2. nap:https://www.youtube.com/watch?v=KTBAY- oEr0g&t=4s&ab_channel=SzigligetiSz%C3%ADnh%C3%A1z