https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3053
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad, Váradszentmárton, Bors, Nagyszalonta, Margitta, Berettyószéplak, Vedresábrány, Élesd, Vársonkolyos
Rovat: Hírek
2020.10.31

Újabb településeken szigorítanak

Mától kezdve újabb Bihar megyei településeken vezetnek be szigorításokat, azokon, ahol a fertőzöttségi ráta elérte a 3 ezrelékes szintet, döntött tegnap a Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság.

Az úgynevezett vörös forgatókönyv szerint kül- és beltéren is kötelező az arcmaszk viselete az öt évnél idősebbeknek, bezárják a színházakat, a koncert- és előadótermeket, a mozikat, a könyvtárakat, a vendéglátóhelyek csak elvitelre készíthetnek ételt, a szálláshelyeken csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki. A tanintézetekben online formában folyhat az oktatás.

Vörös forgatókönyv van életben Nagyváradon (4,12 ezrelékes fertőzöttségi szint), Biharszentandráson (10,19), Oláhszentmiklóson (6,17), Vizesgyánon (5,89), Váradszentmártonban (4,51 ezrelék, ide tartozik Félixfürdő is), Barátkán (4,18), Almamezőn (4,06), Vedresábrányban (3,88), Nagyürögdön (3,78), Olcsán (3,61), Biharkabán (3,23), Vársonkolyoson (3,22), Élesden (3,16), Nagybajomban (3,14) és Fugyivásárhelyen (3,03) is.

A bizottság döntése szerint azokon a településeken, ahol a fertőzöttség nem éri el a 1,5 ezreléket, az éttermek és kávézók, kulturális intézmények félházzal nyitva tarthatnak 6–22 óra között, a 1,5 és 3 ezrelék közötti településeken ugyanazzal az órarenddel 30 százalékos kihasználtsággal tarthatnak nyitva.

Meghaladták a 2 ezrelékes fertőzöttségi rátát a következő településeken: Drágcséke, Cséffa, Nagybáród, Berettyószéplak, Margitta, Érábrány, Értarcsa, Nagyszalonta, Rény, Kiskopács, Tótfalu, Körösgyéres, Bontesd, Feslőmezős és Madarász.

Másfél és 2 ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta a következő helyeken: Drágcséke, Sólyomkővár, Bondoraszó, Tisztásfalva és Bors.