https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3070
Szerző: Máté Zsófia
Település: Élesd, Belényes, Nagyvárad, Fugyivásárhely, Félixfürdő, Bihar, Vaskohsziklás, Nagyürögd
Rovat: Közélet
2020.11.11

Elkerülő utakat építenének a Metropolisz Övezetben

A megye legforgalmasabb országútjai által érintett néhány település tehermentesítését szolgálják azok a határozatok, amelyeket egyhangúlag hagyott jóvá a Bihar Megyei Tanács a keddi azonnali ülésén. EU-s forrásokra pályáznak elkerülő utak megépítésére, a leadási határidő december 1.

Fugyivásárhely, Biharszentandrás, Nagyürögd és Nagyvárad önkormányzatát kérte a Bihar Megyei Tanács, hogy új elkerülő utak megépítése érdekében a nyomvonalon kisajátítandó területeket adja át megyei köztulajdonba. Az erről szóló határozatokat ellenszavazat nélkül jóváhagyta a megyei önkormányzat döntéshozó testülete az Ilie Bolojan tanácselnök által kedd délutánra összehívott azonnali ülésen. A tanács egyébként még mindig nem működik teljes létszámmal. Igaz, hogy a korábbi lemondás miatt megüresedett mandátumot átvehette most Csuzi Botond, le is tett a hivatali esküt, így az RMDSZ-frakció kiegészült, de a Szociáldemokrata Párt tanácsosi csoportja megfogyatkozott, mert időközben lemondott a parlamenti választáson induló Ioan Mang.

Az utakra visszatérve Ilie Bolojan részletesen ismertette a megyei önkormányzat tervét. Eszerint a megyeszékhely nagyjából 20-25 kilométeres körzetében találhatók a legforgalmasabb közutak, és ezeknek a kistelepüléseken áthaladó részeit akarják tehermentesíteni. Van EU-s forrás elkerülő utak építésére, az Északnyugati Fejlesztési Régióhoz kell pályázni, s az egyszerűbb eljárás érdekében a megye fogja össze a projekteket, máskülönben az érintett önkormányzatoknak egyenként kellene partneri szerződést kötniük a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel. A tanácselnök elárulta, hogy az illetékesek támogatást ígértek, a minisztériumi kedvező véleményezésre is számíthat a megye ehhez a beruházáshoz, és elmondása szerint minden érintett polgármesterrel egyeztetett a sürgős tennivalókról.

A pályázati dokumentáció benyújtási határideje december elseje, ez indokolta az ülés azonnali összehívását, és jövő hétfőn is ülésezni fog a megyei tanács emiatt. Addig a most érintett önkormányzatoknak is meg kell hozniuk a szükséges határozatokat.

Amint Ilie Bolojan emlékeztetett rá, felmérték a megye összes útjának forgalmát, és a Nagyváradi Metropolis Övezet kidolgozta a megvalósíthatósági tanulmányokat a Fugyivásárhelyet, a Nagyürögdöt és a Szentandrást elkerülő útra, egy új út építésére a megyeszékhelytől Félixfürdőig, illetve a Várad és Hegyközpályi közötti út korszerűsítésére. Emellett Nagyvárad önkormányzata fog pályázni a Bihar községet elkerülő út megépítésére, és 15-20 millió eurós forrásra számíthat ehhez. A tanácselnök szeretné, ha év végéig kiírnák a versenytárgyalást az új utak gazdasági-műszaki terveinek elkészítésére, hogy jövőre már a kivitelezőt is megtalálják, és legkésőbb 2022-ben hozzákezdjenek az építéshez.

További két, ezúttal városokat elkerülő utakra vonatkozó határozat is napirendre került az azonnali tanácsülésen. Ilie Bolojan röviden vázolta, hogy a régebben a nagy infrastruktúrát fejlesztő programokra leadott, nyertes, ám el sem kezdett beruházásokról van szó, az Élesdet és a Belényest, illetve Vaskohsziklást elkerülő utak megépítéséről. A dokumentációt most visszaadja az Országos Autópálya és Országút Társaság, és a megyei önkormányzat kivitelezheti a tervet. Igaz, újra kell terveztetni a nyomvonalat, néhol az érintett telkek tulajdonviszonyát tisztázni kell, de ha nem lépnek most (itt is december 1. a határidő), elvész a pénz. A tanácsosokon ne múljon, ezt a két határozatot is egyöntetűen jóváhagyta a testület. Elhangzott még, hogy a Nagyszalontát elkerülő út a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út részeként fog megépülni.

Az RMDSZ-frakciót vezető Borsi Imre Lóránt felvetette, hogy a Váradot elkerülő út ekkor lenne teljes, ha megépülne a Fugyivásárhelyet Biharral elkerülő út is, vegye ezt fontolóra a tanács vezetősége. Bolojan elutasító válaszában arra hivatkozott, hogy az autópálya megépültével jelentősen csökken majd az említett településeken átmenő forgalom, a dombos vidéken túl sokba kerülne az útépítés, erre különben sincs pénz. A tanácselnök egy szóra sem méltatta ellenben egy szociáldemokrata tanácsos napirend előtti felvetését, miszerint rendkívüli ülésen döntsenek arról, hogy a megyei önkormányzat miként segíthet a helyhatóságoknak a járványhelyzet kezelésében.