https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3073
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság
2020.11.12

Drágul februártól a nagyváradi hulladékkezelési szolgáltatás

Ingatlanügyekről és pénzügyekről szóló határozati javaslatok szerepeltek egyebek mellett a nagyváradi helyi tanács csütörtöki rendkívüli ülésén.

Emelte tarifáit a bihari megyeszékhely hulladékkezelését is ellátó RER Vest Rt. szolgáltató cég. Az előterjesztett díjszabást a városi tanácsban kétharmados többségben levő Nemzeti Liberális Párt reprezentánsai magától értetődően jóváhagyták. Igent mondtak arra is, hogy a hulladéktárolásra vonatkozó, 2003. óta létező szerződést kiegészítsék, és a tárolási tarifát módosítsák. Az új díjszabások 2021. február elsején lépnek érvénybe.

A RER idén nyáron nyerte meg a megyeszékhelyen a hulladékkezelésére kiírt versenytárgyalást, a szolgáltatási szerződést augusztusban meg is kötötték, ám kiderült, a kötelező négy frakció helyett ez csak három frakcióra vonatkozik. Ki kellett egészíteni a lebomló bioszemét kezelésével is. Az akkor jóváhagyott tarifákhoz képest pedig most közel kétszeres emelés szerepelt a határozati javaslatban többféle szolgáltatásra azzal az indokkal, hogy a vállalat belefoglalta az árba a feladat ellátásához szükséges beruházásainak amortizációs költségeit és minden egyéb, úgynevezett járulékos kiadását. A szelektíven gyűjtött újrahasznosítható anyagok kezelésének költsége nem változott.

A rendkívüli tanácsülést megelőző szakbizottsági ülésen, amely jóval túlnyúlt az ülés kezdésének meghirdetett időpontján, az ellenzéki szociáldemokrata és RMDSZ-es tanácstagok kérdéseire nem sok felvilágosítást kaptak, de láthatóan felbosszantották „akadékoskodásukkal” az NLP-s Ioan Marinău tanácsost, bár éppen ő oktatta ki az elmúlt havi rendes ülésen újonnan felesküdött szocdem tanácsostársát, Adrian Madart, hogy a kérdéseivel ne az ülést húzza, hanem azokat a szakbizottságban tegye fel. Nos, szemétügyben ez sem az a fórum volt, ahol választ kapott volna. Például nem derült ki, hogy mennyit is fog fizetni jövő februártól egy nagyváradi lakos vagy cég a szemétszállításért. Még a határozati javaslatot a városháza részéről előterjesztő gazdasági igazgató is bevallotta, csak annyit tud, ez majd attól függ, hogyan számol a RER. Figyelembe fogja venni ugyanis a keletkezett háztartási szemét, illetve a szelektíven gyűjtött és külön kezelt, komposztálható és újrahasznosítható hulladék mennyiségét. Talán elég lesz rá a hátralévő két és fél hónap, hogy a mikéntről az ügyfeleket is tájékoztassák.

Szabó József, az RMDSZ váradi helyi tanácsi frakciójának vezetője úgy véli, már az is beszédes, hogy a tarifaemelési határozatot a rendkívüli ülésen tűzték napirendre, a bizottsági ülésen nem sokat tudtak meg, s véleménye szerint valami nem stimmelt, a RER-t szorította az idő. Ezért ők nem is szavazták meg ezeket a határozatokat.

Jóváhagyta viszont a tanács azt, hogy a fejlesztési alapból közel 1,7 millió lejért a szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tevő kukákat vegyenek a tulajdonostársulásoknak, illetve vödröket, zsákokat a magánháztartásoknak.

A valóban sürgős – a Metropolisz Övezetben található három település elkerülő útjának megépítéséhez szükséges – határozati javaslatokat is elfogadták, akárcsak az Aurel Covaci és a Bunyitay Vincze utca korszerűsítésének műszaki-gazdasági tervét, továbbá a megyei önkormányzattal a partnerséget egy új kórház megépítése érdekében. „Az ehhez hasonló pozitív dolgokban, a város érdekeit szolgáló határozatok meghozatalában ezentúl is együttműködünk” – jegyezte meg Szabó József.