https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3095
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Székelyhíd
Rovat: Közélet
2020.12.02

Székelyhídi gazdanap

Ötödik alkalommal rendezték meg Székelyhídon az Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot, s ennek során vásárral egybekötött termékbemutatót is tartottak.

A város százéves fái már az őszről regéltek, szellőlibbenésre pörögve, napfénytől csillogón buktak alá az aranyló falevelek. Mit sem törődtek mindezzel a parkba ellátogatók, érdeklődésük sokkal inkább az árusok portékáira irányult. Örömmel konstatálhatta bárki, hogy mennyit fejlődött a vásár az eltelt évek alatt, az érmelléki gazdák jól megtanulták, hogy a tartalom mellett a forma is mennyire fontos. A portékák java része ízléses csomagolásban, a termék összetevőinek, eredetének feltüntetésével várta a vásárlókat.

A kiállítással egybekötött vásár kezdetét jelentő ünnepélyes szalagvágás feladatát dr. Nagy István magyar agrárminiszter, Cseke Attila szenátor, Szabó József megyemenedzser, Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (angol elnevezésének rövidítésével: CED) cégvezetője és nem utolsósorban Béres Csaba helyi polgármester látta el. A találkozóra az agrárminiszter kíséretében számos magyarországi szaktekintély is érkezett, és a romániai gazdatársadalom is széles körben képviseltette magát. Az eseménysor a központi parkban kiállított termékek bemutatójával és vásárral vette kezdetét, a vendégek is sorra megtekintették a standok kínálatát, a szakminiszter elbeszélgetett a gazdákkal, érdeklődést mutatott a piaci lehetőségeik iránt. A termelők érmelléki borokat, füstölt, házi húskészítményeket, méhészeti termékeket, gyümölcsöt és szőlőt, vágott és cserepes virágot, sajtokat, kézműves tárgyakat vonultattak fel. Mezőgazdasági gépeket forgalmazók is elhozták a kis‑ és nagygazdák számára ajánlott eszközeiket.

A rendezvény gazdafórumát a városközpontban felállított nyitott falú rendezvénysátorban tartották. A moderátori feladatokat Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő vállalta, s a maga rendjén a találkozót, valamint az RMDSZ és a magyar kormányszervek közötti, kiegyensúlyozott partnerségen alapuló kapcsolatot is méltatta. Dr. Nagy István vázolta a magyar agrárium szerepét az Európai Unió színterein azokban a helyzetekben, amikor szembesülniük kell logikátlan, a közép-európai gazdatársadalmakra káros intézkedésekkel, kezdeményezésekkel. Mint mondta, a most dúló világjárvány idején az élelmiszeripar még inkább stratégiai ágazattá válik, ki kell használni a lehetőségeket. Ebben partnerséget ígérnek a partiumi gazdálkodóknak. A Partiumról úgy vélte, mostantól túllépve határvidéki státusán regionális központtá léphet elő, ily módon összekötve a két országot is. De figyelmeztetett: ez csak összefogással lehetséges, külső segítségre nem számíthatunk.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke kifejtette: fontosnak tartja, hogy az a közös cselekvés és gondolkodás, amely helyi, megyei, valamint országos szinten létezik a gazdák és az érdekvédelmi szövetség között, a továbbiakban is működőképes legyen. Nyitottak a javaslatokra, észrevételekre, ötletekre, az RMDSZ a legmagasabb fórumokon is képviseli a gazdákat, a választópolgárok érdekeit.

Skapinyecz Péter arról tájékoztatott, hogy jelenleg 22 irodát működtetnek. Céljuk a gazdák termékeinek eljuttatása a megfelelő piacra oly módon, hogy a haszon méltányos része a gazdáknál maradjon.

A beszédek után a Magyarok kenyere programban búzát adományozó több mint 70 gazdát oklevéllel jutalmazták. A gazdanap befejező momentumaként dr. Nagy István miniszter Antal Melindának és Antal József falugazdásznak átadta azt az „agrár vándorbölcsőt”, amellyel a külhoni magyar mezőgazdaságban dolgozó, gyermeket váró családoknak igyekeznek segíteni.