https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3104
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2020.12.09

Leleplezték Mezey Lajos, az első váradi fotográfus emlékművét

Mezey Lajos festőművész, az első nagyváradi fényképész születésének 200., halálának 140. évfordulója alkalmából az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület méltóképpen óhajt megemlékezni a város e színes egyéniségéről. December 9-én leleplezték a Mezey Lajos-emlékművet a Rulikowski temetőben.

A bicentenáriumra több rendezvénnyel is készült az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Nagyváradi Városi Múzeum és Kulturális Központ, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, valamint együttműködő partnerként a Körösvidéki Múzeum. Az események  zömét a Városi Múzeum és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal finanszírozza.

Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub alapítója és elnöke, a Mezey-féle bicentenárium koordinátora-kurátora kutatómunkát is végez. A Mezey Lajos életével és munkásságával kapcsolatos kutatást  az Országos Levéltár Bihar megyei fiókjánál kezdte el, és a Bihar Megyei Gheorghe Şincai Könyvtárban, valamint váradi és debreceni múzeumokban folytatja.

Mezey Lajos fényképészeti műhelye, az első váradi fotográfiai laboratórium és stúdió a Pavel utca 5. szám alatti házban működött 1852-1876 között. A bicentenáriumi események szervezői emléktáblát szeretnének elhelyezni e háznak a falán, ám a terv egyelőre meghiúsult, ugyanis kilenc lakó közül az egyik nem írta alá a beleegyezést adó dokumentumot.

A jubileum alkalmából megjelent egy román, magyar és angol nyelvű, fekete-fehér képeket tartalmazó katalógus is, amelyet a nagyszebeni Honterus tipográfiában nyomtattak.

Merthogy Mezey Lajos sírját nem találták meg a Rulikowski temetőben, az Euro Foto Art vezetősége kérelemmel fordult a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. főigazgatójához: jelöljön ki egy helyet a temető főútja környékén, ahol a bicentenáriumi ünnepségek során felállíthatnak és felavathatnak egy síremléket Mezey Lajosnak. A bicentenáriumi eseménysor fontos részeként december 9-én, délelőtt leleplezték a Mezey Lajos-síremléket. A járványügyi intézkedések miatt zártkörű volt az avatóünnepség. A szervezők részéről Angela Lupșea, a Városi Múzeum és Kulturális Központ igazgatója és Tóth István mondott ünnepi beszédet, majd leleplezték a bronzreliefet, Deák Árpád képzőművész alkotását. Ugyancsak a sírkertben leplezték le a Pavel utcai házon elhelyezendő emléktáblát is.

A bicentenáriumi sorozat folytatódik. A járványügyi helyzet miatt a rendezvények egy része a jövő esztendőre halasztódott.