https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3140
Szerző: Hajdu Attila
Település:
Rovat: Sport
2021.01.06

Vérszegény évet zár a bihari sportélet

Sportszempontból igencsak szűk esztendő végére ér Bihar megye, így egyelőre még az is kérdéses, összeállítja-e a Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság 2020 legjobb sportolóinak rangsorát.

A sport helyett a Covid 19 nevet viselő világjárvány került leginkább előtérbe 2020-ban, s káros hatást gyakorolt a sportra is. Romániában, ezen belül pedig Bihar megyében is megsínylették az évet a különböző sportágak képviselői. A megszorító intézkedések miatt labdarúgásban a tavaszi fordulóban csak az élvonalban szereplő együttesek, valamint a másodosztály legjobb hat gárdája lépett pályára, a harmadik liga, valamint a megyei bajnokságok küzdelmét befagyasztották. Ugyancsak kényszerpihenőre kellett vonulniuk az utánpótlás korú csapatoknak, mivel Románia területén egy kivételével nem engedélyezték a bajnokságokat (az U19-es elitbajnokságban szereplő csapatoknak a Román Labdarúgó-szövetség nyújtott anyagi támogatást). A 2020–2021-es idény szintén foghíjasan indult, csak az első három osztály küzdelmével, komoly anyagi erőfeszítésre kényszerítve a részt vevő klubokat. Érdekesség, hogy megyénkben egyetlenegy hivatalos mérkőzést játszottak csak le idén, ezen a Borsi Viitorul és a Belényesi Bihorul lépett pályára az első osztály 16. fordulójában.

A teremsportok képviselőinek őszig kellett várniuk, hogy ismét edzésbe állhassanak, majd pedig mérkőzéseket is játsszanak, így idén sem kosár-, sem kézi-, sem pedig röplabdában nem hirdettek bajnokot. Kivétel a vízilabda volt, itt a Bukaresti Steaua igencsak vitatható döntéssel orozta el a serleget a Nagyváradi VSK elől. Utóbbi gárdának komoly gondot okozott a vírus, hiszen a pozitív tesztek miatt foghíjas kerettel tudott csak kiállni a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így megalázó vereségeket szenvedett. A váradi férfi kosárlabdacsapat nemzetközi szereplését többször is elnapolták, végül a Román Kupa selejtezőjében lépett pályára először. A férfi kézilabdacsapat ismét kiharcolta a lehetőséget, hogy felkerüljön az élvonalba, de ezúttal sem indulhatott az osztályozón. A másodosztályban szereplő női kézi-, illetve röplabdacsapat tagjai idén még nem játszottak tétmérkőzést.

Az egyéni sportágak képviselői valamelyest kedvezőbb helyzetben voltak, az atléták számára ugyanis megszervezték a szabadtéri idényt, a váradiak pedig remek eredményeket értek el. Harmadszor fordult elő, hogy minden korosztályban dobogóra tudtak állni a váradi sportolók az országos megmérettetéseken, ráadásul Fándly Márk a Balkán Bajnokságon is szerzett egy ezüstérmet. Az ökölvívók szintén a kötelek közé léphettek, s több érmet is megszereztek az országos bajnokságon a váradi és a nagyszalontai sportolók révén. Az íjászok az országos bajnokság döntőjéről tértek haza érmekkel, a Crişul SK úszói szintén a bajnoki döntőben álltak dobogóra többek között Huszár Ingrid remek teljesítményének köszönhetően.

Szintén említésre méltó, hogy a Bihar Megyei Lábtenisz-egyesületnek az igencsak szigorú egészségügyi szabályok betartásával sikerült megrendeznie az idei csapatbajnokságot, amelyet a címvédő Nagyszalontai Tengo nyert meg.

Ennyire szegény évadban különösen értékesnek tűnik Alex Creţ cselgáncsozó első helye az U21-es Európa-bajnokságon. A Román Kupában további kilenc dobogós helyezést szereztek a tatamira lépő váradi sportolók. S hogy az elme sportja se maradjon ki, rangos mezőny gyűlt össze a Dan Mihai Carţiş Emléktornán, amelyen részt vett Románia egyik legjobb férfi nagymestere, Dieter Nisipeanu is.