https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3142
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2021.01.06

Nagyobb és korszerűbb lett a sürgősségi osztály

A Bihar Megyei Sürgősségi Klinika sürgősségi osztályának felújításáról és bővítéséről november közepén számoltak be, akkor az is elhangzott: a sürgősségi osztály legkésőbb december 1-re használható lesz, így télire nem a konténerekben fogadják már a pácienseket.

A beruházásról november közepén Florin Birta nagyváradi polgármester, dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser és dr. Hadrian Borcea, a sürgősségi osztály vezetője számolt be Dumitru Țiplea prefektus és Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök jelenlétében, s egy sajtóközleményben részletes tájékoztatást is küldtek a tudnivalókról.

A beruházás az egészségügyi minisztérium, a váradi polgármesteri hivatal és a megyei kórház együttműködésével valósult meg; a közel 32 millió lejes költségek 58 százalékát fedezte a szaktárca a Világbank projektjén keresztül, 42 százalékát pedig a váradi önkormányzat állta. A Világbank projektjének első szakasza egyébként 2007-ben kezdődött, Nagyvárad a második körbe lépett be 2014-ben, akkor öt sürgősségi osztály felújítását tervezték Romániában, ebből végül kettő maradt: Nagyvárad és Brassó.

A megyei kórház 985,3 négyzetméteres sürgősségi osztályát egy új, háromszintes szárnnyal, összesen 4 899,82 négyzetméterrel bővítették ki, ebből 357,85 négyzetméter egy közlekedésre is használható terasz. A munkával a jövő januárra tervezett határidőnél két hónappal hamarabb készült el a Drumuri Bihor Rt. (vezető partner) és a Construcții Erbașu Rt. alkotta kivitelező cégcsoport és az alvállalkozók: a Hospital Tehnical Solution Kft. (egészségügyi berendezések és gázok), a Termoline Kft. (fűtés és klimatizálás) és a Zublin România Kft. (alapozás).

Amint dr. Gheorghe Carp elmondta, a beruházás gyakorlatilag két részből áll: az első a sürgősségi osztály bővítése, a második az automatizált laboratóriumok helyének kialakítása. Romániában ez lesz az első automatizált laboratórium, emellett lesz itt egy digitalizált gyógyszertár és egy sterilizáló központ is, valamint egy amfiteátrumot is kialakítottak.

A jelenlegi sürgősségi osztályt a Kálvária (ma Dózsa György) utca felé bővítették, létrehoztak egy új bejáratot a mentőknek és gyorsmentőknek, ez az épület első szintje, alagsora. A váróterem, a nyilvántartó, a fertőtlenítő részleg is itt kapott helyett, akárcsak az elkülönítő helyiség és a mosdók. A másik bejárat mellett vannak az egészségügyi személyzet és a betegek öltözői, az épület déli részén kaptak helyet az ügyeletesek szobái, a vizsgálók, a gipszelő, az anyagtárolók és a telemedicina szobája, mindezek a kezelők, a szűrőpontok és a betegfelügyeleti szobák közelében vannak. Szintén itt kaptak helyet a röntgengépek és a komputertomográf is, ugyanis a sürgősségi osztálynak saját képalkotási részlege lesz.

A földszinten alakítják ki a már említett laboratóriumot, sterilizálót és gyógyszertárat. A helyiségeket más, a Regionális Operatív Programban és a határon átívelő, RO–HU projekttel megnyert pályázatok segítségével rendezték be.

Az első emeleten van a 175 fős amfiteátrum, öltöző kétszáz személynek, egy harmincfős tanterem, itt kapott helyet az adminisztratív részleg és a műszaki szoba is.

Az épületben padlófűtés van, a fűtéshez megújuló energiaforrásokat használnak a közlemény szerint. A járványhelyzet miatt a projekt keretében (az országban másodikként) vásároltak egy UV-C-sugárzással fertőtlenítő robotberendezést is, illetve a raktáron lévő gyógyszerek számítógépes nyilvántartására alkalmas eszközt.

Mint elhangzott, az egészségügyi ellátás javítását célzó további nagyváradi projektek között szerepel mind a megyei, mind a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház épületének hőszigetelése, a szülészeti klinika korszerűsítése, illetve a Bezerédy Imre (ma Vlădeasa) utcai, 2,7 hektáros telken egy új kórház megépítése. Utóbbi beruházáshoz a megyei önkormányzat tulajdonában lévő telket átadták a váradi önkormányzatnak a Bihar Megyei Tanács november 16-i ülésén.