https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=32
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad, Belényes
Rovat: Hírek
2018.03.03

EU-s források utakra és a múzeumnak

Miniszterek, államtitkárok egyeztettek Bihar megyei polgármesterekkel Nagyváradon tavaly év végén, még az ünnepek előtt. Egyúttal a bukaresti vendégek több fontos projekt támogatási szerződését is aláírták a megyei önkormányzat elöljáróival a megyeházán.

Paul Stănescu kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter, Marius Nica, az európai uniós alapok megbízott minisztere és Adrian Ionuţ Gâdea államtitkár járt a váradi megyeházán. Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, Ioan Mang és Traian Bodea alelnök részvételével jelentős itteni projektek finanszírozását foglalták írásba, majd polgármesterekkel egyeztettek.

Elsőként a Körösvidéki Múzeum új székháza felújításának folytatásáról beszélt Aurel Chiriac múzeumigazgató. Az 5,5 millió euró értékű projekt az egykori hadapródiskola udvarának rendezését szolgálja, emellett parkolóhelyeket létesítenek, illetve az első emeleten befejezik a természettudományi és a történelmi részleg kialakítását. A projektet a Regionális Operatív Programból támogatják, s mint Pásztor Sándor elmondta, hamarosan kiírják a közbeszerzéseket.

Ioan Mang elsőként arról az útról beszélt, amely az Erdélyi-szigethegységet szeli át, és szintén a regionális program támogatásával valósul meg. Kivitelezésére 29,5 millió euró jut, és Belényest köti majd össze Biharfüreddel, a lesi vízgyűjtővel és Jádremetével. Az út első szakaszának támogatási szerződését írták alá csütörtökön.

Két további út korszerűsítésének támogatási szerződését is aláírták, ezeket a vidékfejlesztési programban támogatják. Mint Ioan Mang elmondta, a Belényes–Biharrósa–Esküllő–Élesd útszakasz (33,6 kilométer) felújítására 129,9 millió lej, a Szombatság–Bihardobrosd–Biharlonka (21 km) útra pedig 57,5 millió lej jut. Ezen a napon 179 millió lej, körülbelül 49 millió euró érkezett Bihar megyéb, pontosította az alelnök, s hozzátette: év végéig újabb megyei utak modernizálására vonatkozó szerződéseket is aláírnak még.

Paul Stănescu kormányfőhelyettes további támogatásáról biztosította a megyei önkormányzatot. Mind mondta, minden ilyen projekt haszonélvezői elsősorban a megye lakói. Leszögezte: egyes állításokkal ellentétben a vidékfejlesztési program támogatásait nem politikai alapon ítélik oda, hanem olyan kritériumokat figyelembe véve, mint például az illető megye településeinek és lakóinak száma. Adrian Ionuţ Gâdea emlékeztetett arra, hogy a program első, négyéves szakaszában, mely 2013-ban indult, Biharban 177 projekt kapott 868 millió lej támogatást, 2017-től pedig máris 172 projekt 751 millió lejt. Jelenleg is dolgoznak például az Országos Lakásügynökség új tömbházain Nagyváradon, és készülnek további projektek újabb váradi, belényesi és biharszentandrási lakások építésére.