https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=371
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Élesd, Mezőtelegd, Rév
Rovat: Közélet, Kultúra
2018.07.03

Ünnepeltek a Sebes-Körös mentén

Első alkalommal rendezték meg a Sebes-Körös-völgyi Magyar Napokat. Pénteken Réven, szombaton Mezőtelegden, vasárnap pedig Élesden szerveztek programokat. A szervezőknek köszönhetően a Telegden megtartott családi napra látogattunk el.

Kegyesnek bizonyult az időjárás az I. Sebes-Körös-völgyi Magyar Napok szervezőihez, mert bár beborult, s a szél is feltámadt, az eső végül elmaradt, s megtarthatták a tervezett programokat. Szombaton érkezésünkkor még főtt a bográcsos, s a gyermek épp ebédeltek az arcfestés, bábszínház után. Amint Grim Andrástól, a szervezők egyikétől megtudtuk, nemcsak Telegdről, hanem Pusztaújlakról és Pósalakáról is érkeztek csapatok a közös főzésre. A Sebes-Körös mentén mintegy 6000-6500 magyar él, számukra szervezték meg a rendezvénysorozatot, s bár az első alkalom sosem tökéletes, arra törekszenek, hogy a következő jobban sikerüljön.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete minden bihari szórványrégióban meg akarja rendezni a magyar napokat, mondta a szórványért felelős ügyvezető alelnök. Szerinte ezeken a rendezvényeken a szolidaritás és az identitás erősítése a fontos. „A lényeg a közösség megélése, hogy együtt legyünk” – fogalmazta meg Szoboszlai-Gáspár István református lelkipásztor a rendezvény célját, s hozzáette: sem a pénteki néptáncfesztiválon, sem a szombati bográcsosfőzésen, sem a vasárnapi egyházi kórustalálkozón nincs verseny, az együttlét a legfontosabb.

Kora délután lassabban gyülekeztek az emberek, később egyre többen jönnek a telegdi iskola udvarába. A kisebbeket többek között óriáscsúszda várja, de kicsik és nagyok is álmélkodva nézik a Pusztai Farkasok Ordas nemzetségének látványos bemutatóját. Naphegyi-Boldis Dániel először bemutatja viseletüket és fegyvereiket, az íjat, a szablyát és kelevézt, majd ezek használatát. Az íjak pengve érkeznek a céltáblába, a szablya pedig másodpercek alatt „lefejezi” az ellenséget helyettesítő vizes palackokat. A hagyományőrzők kicsit megpihennek, majd kisebbnek-nagyobbnak megmutatják az íj használatát.

A színpadon elsőként Deé Róbert vezetésével a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara szórakoztatta a megjelenteket, később a helyi Pacsirták és a borsi Galagonya néptáncosai mutatták be tudásukat, majd koncertek következtek. A kis néptáncosok a micskei Görböccel és a székelyhídi Zajgóval egyetemben a rendezvény nyitónapján, Réven is felléptek. Az I. Sebes-Körös-völgyi Magyar Napokról, melyek vasárnap Élesden kórustalálkozóval fejeződtek be, részletesebben következő lapszámunkban is olvashatnak.