https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=396
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Belényes, Élesd, Margitta, Nagyszalonta, Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság, Szomszédoló
2018.07.12

Nyertes a Bihar megyei egészségügyi projekt

Biharban nagyváradi és vidéki kórházak, az állami egyetem orvosi kara, a hegyimentő-szolgálat, Magyarországon a berettyóújfalui kórház a román–magyar határ menti EU-s pályázat kedvezményezettje.

A projektről részletesen beszámolt szerdán Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, Adrian Maghiar, a Nagyváradi Egyetem Orvosi Karának dékánja, Cristian Delcea, a Bihar Megyei Sürgősségi Klinika pályázati szakértője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Vitányi István parlamenti képviselő.

A támogatásból a megyei tanács a hegyimentő-szolgálattal közösen 753 ezer euróban részesül, ebből például Pádison és Vertopon fejlesztenek majd. A margittai, élesdi, nagyszalontai és belényesi kórházak mindegyike 270 ezer eurót kap berendezések vásárlására, az orvosi kar 1,46 millió eurót, ott a kevésbé invazív orvosi eljárások gyakorlásához szereznek be segédeszközöket. Az érintett egészségügyi intézményeket egyúttal bekapcsolják a kiépítendő telemedicína rendszerbe, továbbá a megyei és a angyváradi Curteanu-kórház, valamint az onkológiai központ 5,2 millió euróban részesül. Berettyújfaluba körülbelül 873 ezer euró kerül, ebből a pénzből a Gróf Tisza István Kórház utókezelési részlege kerül át termálstrandra, ott 620 négyzetméteren komplex terápiás központot alakítanak majd ki.