https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=434
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság
2018.07.29

Megszavazva: újabb többletadó Nagyváradon

Büntetik az alacsony házak tulajdonosait

A nagyváradi önkormányzati képviselő-testület liberális párti többsége 18 igen szavazattal jóváhagyta a túl alacsony vagy utcafrontba nem illeszkedő épületek 50 százalékos felüladóztatását.

Hiába érvelt és szavazott a tervezet ellen a jelenlévő négy-négy RMDSZ-es és szociáldemokrata párti önkormányzati képviselő, jövőre újabb háztulajdonosok fizethetnek különadót. Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető elmondta, hogy bár a határozat előterjesztői a Pénzügyi Törvénykönyvre hivatkoztak, az Alkotmány védi a magántulajdont, ezért a Szövetség tanácsosai illegálisnak tartják a tervezetet, s nem szavazzák meg azt. Ilie Bolojan polgármester válaszul közölte, forduljanak nyugodtan az Alkotmánybírósághoz.

Liviu Sabău-Popa szociáldemokrata frakcióvezető pedig arra kérdezett rá: miért szavaznak a tervezetről, ha azt újra közvitára bocsátották, amit az a városháza honlapján szerepel. Kérdése okozott némi zavart, majd Eduard Florea gazdasági igazgató elmondta: nem lesz újabb közvita, az előzőn elhangzottakkal kiegészítve tették közzé újra a szabályzatot, igaz, az nem derült ki, miért a közviták között.

Kis Gábor a tervezet halasztását kérte mindaddig, amíg el nem készül az a tanulmány, amelyből kiderül, konkrétan mely épületekre és milyen alapon alkalmaznák az új többletadót, azonban ez a javaslat is hatástalan maradt, a szabályzattervezetet a polgármester kétharmados többségben lévő tanácsos párttársai elfogadták. Az önkormányzat közleménye szerint ez a tanulmány hat hónapon belül készül el, így legalábbis érthetetlen, miért volt ennyire sürgős áterőltetni a többek felháborodását is kiváltó, hiányos szabályzatot.