https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=44
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.03.03

Átadták a nagyállomás melletti buszvárót

Március 1-én avatták fel a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) új, Püspöki úti buszállomását. Az átadón Mircea Mălan alpolgármester és Viorel Mircea Pop, a HKV vezérigazgatója a tervezett villamosvásárlásokról is beszélt.

A váradi nagyállomás melletti a harmadik buszváró, amit a távolsági buszok utasai számára megépítettek, és Mircea Mălan alpolgármester elmondta, tárgyalnak egy negyedikről is. Az a Kolozsvár irányába, Fugyivásárhely felé utazókat szolgálná ki. Hozzátette: javítani szeretnék a váradi tömegközlekedés minőségét, ezért bővítik a villamosvonalakat. Új, egységes bérlet bevezetéséről is egyeztetnek, ez a metropolisz-övezetben lenne használható, továbbá 10 új és 20 használt villamost vásárolnak. Utóbbi kapcsán át is adta a szót a HKV vezérigazgatójának.

Viorel Mircea Pop elmondta, nemrég járt Berlinben tárgyalni, s együttműködés létrehozásáról állapodtak meg annak érdekében, hogy a váradiak mind műszaki, mind logisztikai téren tanuljanak német kollégáiktól. Az a húsz villamos egyébként, melyeket megvesznek majd, még közlekedik, kiváló műszaki állapotban van, s az igazgató reméli, hogy kedvezőbb áron kapják meg azokat annál a tíz sárga járműnél, melyek már közlekednek Nagyvárad utcáin. Ezeknek darabja 35 ezer euróba került. Az igazgató azt is elmondta, hogy lezárultak a közbeszerzések az közszállítási járművek által felhasznált áramra és üzemanyagra. Egy megawatt áramért 184 lejt fizetnek majd, míg az üzemanyagot a mindenkori piaci árnál 15 százalékkal olcsóbban vehetik meg.

Ami az új buszállomást illeti, a beruházás valamivel több mint egymillió lejbe került, az Aged Nego cég készítette el, a területe részben a váradi önkormányzaté, részben a Román Vasúttársaságtól bérlik. Az épületben elektromos fűtést használnak, s a kijelzőket is felszerelték már. A megállót azok a közszállítással foglalkozó cégek használhatják, amelyeknek szerződésük van a HKV-vel; egyelőre hárommal kötötték meg a szerződést. A buszállomás naponta 5–23 óra között tart nyitva.