https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=442
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Biharszentjános
Rovat: Közélet
2018.07.30

Hivatásos és önkéntes tűzoltókat is képeznek majd

Sikeres határon átívelő projektet bonyolít le a nagyváradi SARTISS Egyesület a Bihar megyei Crișana Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal partnerségben.

Az 1,2 millió eurós projekt részleteiről az egyesület elnöke, dr. Hadrian Borcea, Ciprian Barna projektmenedzser és Sorin Caba ezredes, a bihari katasztrófavédelmiek vezetője tájékoztatott. Mint elhangzott, évről évre nő a különféle vészhelyzetek száma, ez is indokolja, hogy bővítsék a biharszentjánosi központot, ahol eddig életmentésre képeztek ki hegyi mentőket, orvostanhallgatókat, egészségügyeiket stb. Több szimulátort is vásárolnak majd, hogy például robbanások hatásait vagy a tűz terjedését figyelhessék a szakemberek, és lesz egy átalakítható akadálypályát tartalmazó konténerük is. Emellett 23 ember számára szálláshelyet is kialakítanak a megnyert pályázati pénzből.

Nemcsak Bihar és Hajdú-Bihar megyéből várják majd a hivatásos és önkéntes tűzoltókat a képzésekre, hanem regionális központként működnének, így a szomszédos megyékből is fogadnak majd lánglovagokat. Hetente nyolc tűzoltó kaphat majd intenzív szakmai képzést az új központban. A magyar partner Hajdúszoboszlón egy laktanyát alakít át, ott az épületekből való mentést gyakorolhatják majd.

A projekt részeként a felsoroltak mellett magyar, román és angol nyelvtanfolyamot is szerveznek majd 80 embernek, s a képzések is többnyelvűek lesznek. Emellett közös katasztrófavédelmi eljárásokat dolgoznak ki a szakemberek, és a tervek szerint elkészül Bihar és Hajdú-Bihar megye közös katasztrófa-megelőzési és -menedzsmentterve is.