https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=464
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Székelyhíd, Bihardiószeg
Rovat: Közélet
2018.08.14

A székelyhídi határátkelőről tárgyaltak Bihardiószegen

Tizennégy éve nyitották meg a Székelyhíd–Létavértes határátkelőt. A 7–23 óra között működő létesítmény állandó nyitva tartását régóta szorgalmazzák a határ menti települések lakói. Helyi és önkormányzati vezetők nyomatékosították ezt az igényt a minap.

Bihar megye tanácselnöke, Pásztor Sándor és a magyarországi Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Pajna Zoltán július 13-án Bihardiószegen azzal a céllal találkozott, hogy előmozdítsák az említett határátkelőhely állandóvá alakítását. A helyi Zichy-kastélyban megtartott eszmecserén a kormányhivatal, valamint a határrendészet is képviseltette magát. Az eseményre a határ mindkét oldaláról érkeztek az ügyben érintett polgármesterek is.

Mados Attila, Bihardiószeg elöljárója köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a találkozó célját, mégpedig egy közös nyilatkozat, az általa megfogalmazottak szerint egy kérvény aláírását. A dokumentumot továbbítják Carmen Dan román belügyminiszternek, valamint magyarországi kollegájának, Pintér Sándornak is. A határátkelőhely állandó nyitva tartása mellett a 60 személyes autóbuszok átkelésének engedélyezését is kérik az aláírók.

A két megye vezetői mellett az érintett polgármesterek is ellátták kézjegyükkel a fogalmazványt. Szerintük a megnövekedett forgalom indokolttá teszi, hogy a nap 24 órájában lehetőség legyen a határ átlépésére, ez egyben enyhítene a Bors–Ártánd határátkelőhely túlterheltségén is.