https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=465
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Vedresábrány
Rovat: Hírek
2018.08.14

Leölték a sertésállományt Érolasziban, Albison és Vedresábrányban

Bihar megyében az afrikai sertéspestis 26 gócát fedezték fel eddig, ezekből Vedresábrányban hármat, Albison 4-et, Érolasziban pedig 11-et azonosítottak augusztus 8-án, a harmadik faluban 13-án ismét visszaigazolták a vírus jelenlétét, tájékoztatott közleményében a Bihar Megyei Prefektúra. A megyei járványügyi bizottság augusztus 8-án döntött a három település sertésállományának leöléséről a vírus terjedését megelőzendő, és mostanra mind a magánemberek, mint a sertéstelepek állományát elpusztították.

A prefektúra kéri, hogy a lakosok értsék meg az intézkedések szükségességét, és az is szerepel a közleményben, hogy az állatok házi levágása nem jelent megoldást, mivel a sózott vagy füstölt disznóhúsban 3–6 hónapig, a fagyasztott húsban pedig akár öt évig is életképes marad a vírus.

Mindenkit, akinek leölték az állatait, kártérítésben részesítenek a 2018/484-es kormányhatározatban foglaltak szerint, áll a közleményben, mely azzal zárul, hogy az afrikai sertéspestis vírusa ellen nincs védőoltás, a betegséget pedig nem lehet kezelni, de emberre nem veszélyes. A 2018/484-es kormányhatározat a 2009/1214-est módosítja, eszerint egy bizottság állapítja meg a gazdát ért kár mértékét, pontos összeget azonban nem határoznak meg.