https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=629
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.10.03

Folytatódik a Szacsvay Akadémia

Október 5-én, pénteken 18 órától a nagyváradi Ady Endre Líceumban folytatódik a Szacsvay Akadémia történelmi moduljának nyolcadik évada. A második szemeszter első meghívottja STEFANO BOTTONI.

Az olasz–magyar történész előadásának címe: Mi (nem) történt Erdélyben 1956 őszén, és miért kellett bűnhődnie több ezer embernek a magyar forradalom miatt? Stefano Bottoni előadásának célja bemutatni, miként használta fel a román hatalom a „magyar veszélyt” arra, hogy megváltoztassa kisebbségpolitikáját, és elindítsa a nemzeti kommunizmus projektét.

A Szacsvay Akadémia idei előadás-sorozata a mai Románia létrejötte centenáriumának évében az elmúlt száz évre fókuszál. Fontos áttekinteni a magyar közösségben azt a száz évet, amit egy új helyzetben immár – négy év kivételével – egy másik ország kisebbségeként élt meg. Az idei évad címe: Az erdélyi magyarság száz éve.

Az ez évi történelmi előadás-sorozat meghívottjai többségében erdélyi magyar történészek, olyan, nagyrészt fiatal kutatók, akik doktori tanulmányaikat, egyetemi oktatói munkásságukat, kutatóintézeti programjaikat is e témának szentelték, így e terület kiváló ismerőivé váltak. Az idei történelmi modul esetében is a Szacsvay Akadémia tudományos vezetőjeként Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, akadémikus jelölte ki és kérte fel az előadókat.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, ha érdeklődnek a magyar történelem iránt, és ezt most másfajta megközelítésben szeretnék megismerni, vegyenek részt az eseménysorozaton. A Szacsvay Akadémia sikeréből fakadóan a kezdeményezést idén Nagyvárad mellett további öt megyeszékhelyen vették át; a Váradon is megforduló történészek előadásokat tartanak még Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Szatmárnémetiben.