https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=636
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.10.09

A jövendő zsidó múzeumban emlékeztek az áldozatokra

Október 9-én, a holokauszt romániai emléknapján adták át Nagyváradon a Teleki (ma Primăriei) utcai felújított zsinagógát. A zsidó múzeummá alakítandó épületben az áldozatokról is megemlékeztek.

Nagyváradon ez a harmadik zsinagóga, melyet felújítanak, a benne létesítendő múzeummal pedig a város fejlődéséhez hozzájáruló váradi zsidóságnak állítanak emléket – mondta az átadás előtt Seidler András, a Zsidó Közösségi Központ vezetője. Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az elnök felidézte: a zsinagóga felújítását az amerikai nagykövetség 130 ezer dolláros támogatásából kezdték el. A követség külön alapot hozott létre műemlék-épületek felújítására, innen származott a kongresszusi jóváhagyással érkezett támogatás. A felújítás folytatásáról Ilie Bolojan nagyváradi polgármesterrel egyeztetve döntöttek, mondta a hitközség elnöke.

1940 előtt a 90 ezer lakosú Nagyváradon mintegy 30 ezer zsidó élt, közölte Dacian Palladi városmenedzser, s egyebek mellett a történelem ismeretének és tiszteletének fontosságára is felhívta a figyelmet. Anamaria Sava, a Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelő Igazgatóságának helyettes vezetője a renoválásról elmondta, sok munkájuk volt júniustól kezdve, és október 5-én készültek el. Cristian Puşcaş építész hozzátette: a szintén felújított református és ortodox templomok mellett szépíti a városképet a rendbetett zsinagóga. A nagyváradi önkormányzat költségvetéséből közel 380 ezer lejt fordítottak a külső-belső felújítására.

Decemberben szeretnék megnyitni a Nagyváradi Zsidó Múzeumot, jelentette be Angela Lupşea, a Városi és Vármúzeum vezetője. A zsinagóga belső terében az izraeli zászló két színe, a fehér és a kék jelenik majd meg, a karzaton pedig már megkezdték az áldozatok nevének felírását.

Az esemény zárásaként megemlékeztek a holokauszt áldozatairól is. Shraya Kav rabbi elmondta az El Mule Rahamim, a Jizkor és a Kaddis imákat, majd a hatmillió áldozatot jelképező hat gyertyát az egyik váradi túlélő, Blum Zoltán gyújtotta meg.