https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=686
Szerző: Máté Zsófia
Település:
Rovat: Közélet
2018.11.08

Románia és Egyiptom partnerségéről egyeztettek

Kétoldalú kapcsolatok és az Európai Unióval való együttműködés módozatai kerültek terítékre az egyiptomi külügyminiszter-helyettes tegnapi bukaresti tárgyalásain. BIRÓ ROZÁLIA RMDSZ-es parlamenti képviselő, az alsóház külügyi bizottságának elnöke csütörtökön tájékoztatta a sajtót a részletekről.

Románia 2019 első félévében veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, ilyen összefüggésben és a kétoldalú kapcsolatok erősödése szempontjából is jelentős volt az Ahmed Ihab Gamaleldin külügyminiszter-helyettes vezette egyiptomi küldöttség szerdai bukaresti tárgyalássorozata. Az emberjogi, humanitárius és szociális ügyekért felelős kairói politikust a román törvényhozásban Biró Rozália, az alsóház külügyi bizottságának elnöke fogadta, a megbeszélésen részt vett Salah A. El-Sadek, Egyiptom bukaresti nagykövete is.

Amint az RMDSZ-es törvényhozó beszámolt róla, a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt egy évben rendkívüli, 64 százalékos emelkedést mutatott, elérte a 650 millió dollárt. Ez év első nyolc hónapjában a romániai kivitel 563 millió dollár értéket produkált, a behozatal pedig 78 millió dolláros volt. A fejlődés annak tudható be, hogy tavaly a két ország gazdasági, műszaki vegyes bizottsága hatékony intézkedéseket hozott, s nagy szerepet vállaltak a kereskedelmi és iparkamarák is. A kulturális, oktatási, tudományos együttműködés is számottevő az erre vonatkozó, két éve megkötött egyezmény hatására. Számos romániai egyetem áll közvetlen kapcsolatban egyiptomi felsőoktatási intézményekkel, diákcseréket is lebonyolítanak.

Külpolitikai szempontból is fontos a partnerség a Közel-Kelet meghatározó államával. Biró Rozália ismertette tárgyalópartnerével azt a bukaresti törekvést, hogy soros EU-elnökként Románia keresni fogja a módját annak, miként erősíthetné az Unió és Egyiptom együttműködését elsősorban biztonságpolitikai és migrációs szempontból. Mivel az EU úgy tekint az országra, mint ahol sérülnek az emberi jogok, a kairói politikus pedig abban vár segítséget, hogy az uniós intézmények előtt ismertethessék a valós helyzetet, ugyanis elmondása szerint létrehozták a humanitárius jogérvényesítő rendszereket. Kairó kész a párbeszédre, ha megnyílnak előtte az uniós fórumok. Biró Rozália biztosította tárgyalópartnerét, hogy nyitottan állnak a problémához. Jó alkalom lesz majd egy ilyen témájú vitára például az EU és az Arab Liga országainak csúcstalálkozója, ezt első ízben szervezik meg jövő február közepén éppen Kairóban.

A megbeszélésen áttekintették a NATO és Egyiptom kapcsolatait is. Az észak-atlanti szövetségnek érdeke ugyanis, hogy legyen támogatója a közel-keleti térségben, ezért Románia is szorgalmazza a NATO-partnerség hivatalossá tételét, ami jelentős eredményt hozhat az ország biztonsága, stabilitása, hatékonyabb védelme érdekében. Románia viszont azt kérte Kairótól, hogy támogassa az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagságának elnyerésében. A szavazás jövő áprilisban lesz erről a világszervezetben.

A tanácskozáson arról is szó esett, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot a Nőszervezet és az egyiptomi női vezetőket tömörítő szervezet között.

Az RMDSZ-es politikus arról is tájékoztatta a sajtót, hogy az alsóház külügyi bizottsága előtt van az EU Bizottságának egy memoranduma, amelyben arra kérik a tagállamokat, fontolják meg, hogy az eddigi egyöntetű jóváhagyást igénylő döntések körét szűkítsék, és bizonyos ügyekben legyen elég a tagországok minősített többségének szavazata. Még nincs erről hivatalos bukaresti állásfoglalás, de a külügyi bizottsági elnök aggályosnak tartja, hogy ezt a mandátumának végén járó uniós testület akarja átvinni, még a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választások előtt.