https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=7
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.02.21

Nemzetiszín szalagot hoztak, kokárdát kapnak

Összesen három kilométernyi piros-fehér-zöld szalagot hozott ajándékba a Bihar megyei magyaroknak február 21-én dr. Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő és dr. Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök vette át jelképesen az ajándékot, és elmondta: az ebből készítendő kokárdákból Berettyóújfaluba is visznek majd ezer darabot. A tanácselnök ugyanakkor kiemelte Berettyóújfalu szerepét több, határon átívelő projektekben, és beszélt az eddigi együttműködésről is.

Mintegy 12 ezer kokárda készül majd el a március 15-i ünnepségre az ajándékba hozott nemzetiszín szalagból, mondta Kéry Hajnal, az RMDSZ nőszervezetének Bihar megyei vezetője, és Székely Hajnal váradi koordinátorral egyetemben mondott köszönetet az ajándékért. Mintegy harminc Bihar megyei településen készítik majd a kokárdákat, amelyeket március 15-én osztanak ki az ünneplők között.

Dr. Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő felidézte, hogy Biró Rozália képviselő kezdeményezte a nemzetiszín szalag áthozatalát. Szólt arról is, hogy kedden a magyar Országgyűlés egyhangú határozatban döntött arról, hogy az 1568-as tordai országgyűlés emlékére a vallásszabadság napjának nyilvánítja január 13-át. A képviselő arra is emlékeztetett, hogy 2019-ben a román–magyar határig megépítik az autópályát, amely – ha a romániai szakaszon is haladnak – még gyorsabb átjárást tesz majd lehetővé.

Dr. Muraközi István berettyóújfalui polgármester szimbolikus gesztusként értékelte a kokárda alapanyagának ajándékozását, s kiemelte, az ajándékozóból ajándékozott lesz az itteni nőszervezet tagjainak munkája nyomán.