https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=917
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2019.02.11

Előadások mindenkinek a Szigligeti Stúdióban

Februárban ismét számos stúdióelőadásra várja a nézőket a nagyváradi Szigligeti Színház. A Sonnenfeld-palotában kialakított Szigligeti Stúdióban vígjátékok, folklórelőadás és abszurd komédia is repertoárra kerül.

Bálint-napi jegyakciót hirdet a Szigligeti Színház: mindazok, akik párjukkal kívánnak színházba menni, féláron tekinthetik meg a február 14-ére, csütörtökre tervezett Tangó című előadást. Sławomir Mrożek drámájának alapkonfliktusát a különböző generációk közötti értékkülönbség adja: egy család hétköznapinak látszó vitái a szülők és gyermekek végletekig feszített szembenállásáig fejlődnek, azonban a szatíra és a szerző páratlan iróniája élvezhetővé lazítják a történetet. A fordulatokban és humorban gazdag stúdióelőadásra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online.

Február 20-án, szerdán 19 órától az Aranyos szegelet című zenés folklórelőadást játssza a Nagyvárad Táncegyüttes. Az Aranyos szegelet a magyar néphagyomány legépebben megmaradt Aranykor-mítoszát dolgozza fel. Szerefi Ilona népdalénekes önálló estjében a magyarok őseinek csodálatos történetei elevenednek meg eredeti előadásmódban, kiszámolókkal, ráolvasókkal, élőzenével és énekekkel, hogy a színház mágikus erejével saját identitásunkat, hitünket erősítse.

Február 21-én, csütörtökön 19 órától tűzi újból műsorra a Szigligeti Társulat az ifj. Kovács Levente és Kardos M. Róbert főszereplésével novemberben bemutatott Kövek a zsebben című produkciót. A Kövek a zsebben Charlie és Jake, két ágrólszakadt ír statiszta története. A helyszín egy hollywoodi filmstáb által megszállt ír falucska a ’90-es évek elején. Sajnos a forgatás egyáltalán nem zökkenőmentes, és természetesen a filmgyártó gépezet sebeket is hagy a helyi közösségen, s mindez egy adott ponton tragikussá is fajul. „Marie Jones drámája igen csalogató, hiszen egy parádés, karakterből karakterbe bújó, jóízű játék lehetőségével kecsegtet, egy sűrű - olykor mulatságos, máskor szívszorongató - másfél órában” – nyilatkozta korábban az előadás rendezője, Balogh Attila.

Február utolsó hétvégéjén Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának első két részét tűzi műsorára a Szigligeti Színház: február 23-án, szombaton 19 órától a Bányavirág, február 24-én, vasárnap19 órától pedig a Bányavakság című tragikomédiákat láthatja a közönség a Szigligeti Stúdióban.