https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=945
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Székelyhíd
Rovat: Közélet
2019.02.25

Kultúrházat karácsonyra

Évtizedes álma válik valóra Székelyhíd és a térség lakosságának: elkezdődik a kisváros művelődési házának teljes felújítása. Sajtónyilvánosság előtt adták át a kivitelező cégnek a megbízást a munkálatok elvégzésére.

Talán a legszebb és régóta óhajtott karácsonyi ajándékot „vehetett át” az érmelléki kisváros lakossága. A hajdan sokak által látogatott, a helyeik körében színházként emlegetett székelyhídi művelődési ház számtalan rendezvénynek, színházi előadásnak adott otthont. A téli ünnepet megelőző napokban a városi múzeum aulájában ünnepélyes keretek között startolt a közel 5 millió lej finanszírozású épületfelújítás.

Az Országos Befektetési Ügynökség (CNI) vezérigazgatója, Manuela Irina Pătrașcoiu személyesen nyújtotta át a megbízást Neculai Manolicănak, a kivitelező Simbac cég igazgatójának. Jelen volt Ioan Mihaiu prefektus, Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Cseke Attila szenátor és Szabó Ödön parlamenti képviselő is. Mindannyian ígérték, hogy lehetőségeik szerint mindent megtesznek azért, hogy a munkálatok a tervezett rendben haladjanak, illetve fejeződjenek be. Szabó Ödön arra kérte a kivitelezőt, hogy cáfoljon rá a mondásra, miszerint a gyors munka ritkán társul minőséggel.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere a meghívottak és a sajtó képviselőinek köszöntése után a kultúrház történetéről, az utóbbi évek kálváriájáról szólt. Az 1958-ban elkezdett ingatlant két év alatt építették fel. Az 540 férőhelyes létesítmény ideális helyszínként szolgált pártrendezvények megtartására, de kulturális térként is nagy szolgálatot tett a helyi közösségnek. Azóta viszont az épület állaga egyre romlott, öt évvel ezelőtt a beázás miatt a színpad életveszélyessé vált, ezért a helyi önkormányzat lezáratta. Az egyik biztonságos szárnyban egyedül a városi könyvtár működhetett tovább. Többször próbáltak pénzt szerezni a teljes felújításra, 2007-ben, 2011-ben és 2015-ben nyújtottak be pályázatot, de beadványuk hiába volt sikeres, a megítélt pénz mégsem érkezett meg, hol a gazdasági válság, hol a helyhatósági választások ürügyén.

Most – annak ellenére, hogy felújításról van szó, és a fő szerkezeti elemek a helyükön maradnak – az épületen látványos módosításokat is végeznek ügyelve arra, hogy elkészültekor a megújult „színház” stílusában harmonizáljon a közelében lévő ingatlanokkal, a város központi terével. A polgármester azt is elmondta, hogy a kivitelezőnek 16 hónap alatt kell elvégeznie a munkálatokat.