https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=946
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Székelyhíd
Rovat: Közélet
2019.02.25

Kockaosztály Székelyhídon

A székelyhídi tanintézetben a legújabb oktatási módszerek bevezetésén és alkalmazásán fáradoznak. A magyarországi edelényi iskola közreműködésével egy osztálytermet legókockákkal való tanulásra rendeztek be.

A legókockák megálmodója, a dán Godtfred Christiansen elsősorban a játékipar megújhodását szándékozott elérni, de elképzelését az oktatás területén is sikerrel alkalmazzák. A hatvan évvel ezelőtt útjára indított legókockák alkalmasak a képzelet és a kreativitás fejlesztésére az osztálytermekben is.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által a székelyhídi Stubenberg-kastélyban működtetett Gyermek Jézus Otthon egyik rendezvényén ismerkedett meg az érmelléki város polgármestere, Béres Csaba és Barta József, az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Béres később egy edelényi látogatása során lett híve az ott alkalmazott legós oktatási módszernek. Maga is pedagógus lévén hamar felismerte a lehetőséget, így a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum vezetőségének figyelmébe ajánlotta az általa látottakat. Az edelényiek szívesen megismertették a székelyhídi pedagógusokat a legókockákkal oktatás módszerével. Barta József így foglalta össze a lényeget: az a szép a legóval való oktatásban, hogy virtuális térben adják ki a feladatokat, azokat a gyermekek fizikai eszközökkel oldják meg, majd visszaalakítják a virtuális térbe. Ezt az oktatási formát a világ több mint ötven országában sikerrel alkalmazzák, Romániában elsőként Székelyhídon vezették be.

A nemrég berendezett legóterem átadásán természetesen részt vett az edelényiek küldöttsége. Az eseményre a sajtó nem kapott meghívást, de Oláh Katalin és Püsök Julianna tanítónők készségesen bemutatták az új oktatási módszer mibenlétét.

Már nemcsak legókockáik vannak, hanem egy interaktív digitális táblájuk is. A két segédeszköz kombinációjával még sikeresebb a tanítás, s szinte minden tantárgynál alkalmazható. A táblába beépített panel érzékeli az ujj, a toll vagy bármilyen más eszköz érintését. A táblát elemi osztályoknak és óvodáknak tervezték, amiképpen a legókockák alkalmazását is – egészítette ki a látottakat Püsök Julianna.

Oláh Katalin, az előkészítő osztályosok tanítója a gyakorlatban mutatta meg, négy tanítványának közreműködésével, hogy miben is áll a módszer. A kisdiákok a segédeszközökkel meglepően hamar elvégezték a feladatokat.

Hogy miért is könnyebb a tanulás a legókockákkal? Erre a választ Béres Csaba adta meg, aki elsőként figyelmembe ajánlotta a hazai oktatásban premiernek számító módszert. Az ember elsősorban vizuális lény, a látványelemekre sokkal fogékonyabb, mint a lexikális ismeretek elsajátítására, így a látottakat könnyebben elsajátítja.