https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=96
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2018.03.13

Egy hét múlva: VI. HolnapUtán Fesztivál

Hat nap, tizenkét társulat, tizennégy előadás és számos kiegészítő program: március 20-25. között hatodik alkalommal kerül sor a nagyváradi Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiváljára. Az eseménysorozat programjában neves romániai és magyarországi társulatok előadásait – klasszikus színművek kortárs átiratait – tekinthetik meg az érdeklődők.

Az egy hét múlva kezdődő HolnapUtán Fesztiválon fellép többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a budapesti Duna Táncműhely, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, ugyanakkor először vendégszerepel Nagyváradon a budapesti Katona József Színház.

Előadáskínálat

A fesztivál első napján a házigazda Szigligeti Színház két társulata mutatkozik be: március 20-án, 17 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara, 20 órától pedig a Szigligeti Társulat Kapufa és öngól című előadása kapott helyet.

Március 21-én a szervezők két nonverbális előadásra hívnak minden érdeklődőt: 17 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus, 21 órától pedig a Györfi Csaba által rendezett Otthon című előadást láthatja a közönség. Szintén március 21-én, 19 órától vendégszerepel Váradon a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat Liget című legújabb produkciójával.

Március 22-én a fesztivál a legfiatalabbaknak ígér tartalmas kikapcsolódási lehetőséget: a középiskolások és érdeklődő felnőttek két Bánk bán-előadáson vehetnek részt, 19 órától pedig az Árkádia Bábszínház nagytermében lép fel a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A tavasz ébredése című produkcióval.

Március 23-án, 17 órától Leonce és Léna című előadását mutatja be a Vörösmarty Színház: a Kovács D. Dániel által rendezett szerelmi történetet a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán adja elő a királyi város társulata. 19 órától a hetvenes évek olasz slágereinek ritmusában érkezik Nagyváradra Carlo Goldoni komédiája, a Chioggiai csetepaté, melyet a Tamási Áron Színház művészeivel Sardar Tagirovsky állított színpadra.

Március 24-én a kolozsvári és budapesti színisek adják elő saját Shakespeare-adaptációjukat: 17 órától a Szigligeti Stúdióban, 19 órától pedig az Árkádia Színpadon láthatjuk a két főiskola különböző Ahogy tetszik előadását.

Március 25-én, 17 órától, a fesztivál zárónapján a kolozsvári színisek Rómeó és Júliáját, 19 órától pedig a budapesti Katona József Színház egyik legnagyobb sikerű előadását, a 2016-ban bemutatott és azóta töretlen népszerűséggel játszott, szakma és közönség által egyaránt elismert Nóra – karácsony Helmeréknél című produkciót láthatja a közönség.

Workshopok

A fesztivál ideje alatt két workshopnak ad otthont a Szigligeti Színház: március 19-20. között zajlik a Magyar Színházi Szövetség által 2017 októberében kezdeményezett színháztechnikai képzéssorozat, amelyet a Magyar Színháztechnikai Szövetség szakemberei tartanak a romániai színházak résztvevő technikusainak.

Március 20-25. között a szervezők alkotói workshopot hirdettek a Kárpát-medence színházművészeti főiskolásainak: a hallgatók a fesztivál ideje alatt önállóan dolgoznak, munkájuk eredményét pedig bárki megtekintheti a március 24-én, 15 órától kezdődő performanszon, amelynek helyszíne a Szigligeti Stúdió.

Szakmai beszélgetések

A fesztivál ideje alatt Székfoglaló néven két szakmai beszélgetésre is sor kerül: március 23-án, 15 órától a színház páholyelőcsarnokában a meghívott előadások dramaturgjaival, március 24-én, 12 órától pedig az előadások rendezőivel beszélget a fiatal színházi alkotókat érintő kihívásokról Boros Kinga, a Színház folyóirat szerkesztője.

Kiállítás és koncertek

A fesztivál nyitónapján, március 20-án, 18 órától Ozsváth Zsuzsa festménytárlatára kerül sor a stúdió fehér termében. Az eseményen az Élő Várad Mozgalom szerzői is közreműködnek.

A Szigligeti Stúdió lesz a helyszíne annak a négy koncertnek is, amelyeket színművészek, valamint a város színházbarátai tartanak. Március 20-án, 2o.3o órától Trabalka Cecília, művésznevén TRAiLA, 21-én, ugyancsak este fél kilenctől Orbán Zsolt Pumi, 22-én este tíztől a Szigligeti Színészzenekar, 24-én, 22 órától pedig a Columbo’s Wife koncertezik.

Március 23-án, 22 órától összművészeti performanszot mutatnak be a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai és zenészei. A Szigligeti Stúdióban tartott eseményekre a belépés ingyenes.

A fesztivál ideje alatt a Moszkva Kávéházban két concert lesz: A Kutya Vacsorája március 23-án, pénteken 20 órától, az Ivan And The Parazol pedig március 24-én, 21 órától lép színpadra.

Az előadásokra jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.