https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=991
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Hírek
2019.03.11

Sok a tarlótűz

Ne égessék a tarlót – kéri a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség, miután csak március 9-én, szombaton öt óra alatt 84 hektárnyi terület égett fel megyénkben.

A legnagyobb tűz a hétvégén Tataros környékén volt, ott 75 hektárnyi terület égett, de Bihar, Várasfenes, Alsólugas, Hegyközújlak és Oláhhomorog mellett is oltaniuk kellett.

A tűzoltóság emlékeztet: a száraz növényzetet csak abban az esetben szabad felégetni, ha azt növény-egészségügyi előírások megkövetelik, magyarán ha valamilyen betegségtől vagy kártevőtől csak ily módon lehet megszabadulni. Ehhez a Környezetvédelmi Ügynökség engedélyére is szükség van, illetve az égetést minden esetben tűzvédelmi engedéllyel rendelkező személynek kell felügyelnie a vonatkozó előírások betartásával.

Tilos szemetet, kerti hulladékot vagy más gyúlékony anyagot elégetni, különösen tilos tüzet gyújtani az épületekhez, raktárakhoz, mezőgazdasági terményekhez, erdőkhöz közel. A tarló és más növényi maradványok engedély nélküli égetése kihágásnak számít, és elkövetője 1000-től 2500 lejig terjedő pénzbüntetéssel sújtható.