Szoborcsoportot avattak nemzeti ünnepünkön

Bihardiószeg történelmének újabb fontos állomásához érkezett: március 15-én leleplezték az Irinyi testvérek – József és János – egész alakos bronzszobrát. Az esemény révén az idei márciusi 15-i megemlékezés kettős ünneppé vált a bihardiószegiek számára.

A szoborcsoport ötlete Mados Attila polgármester fejében fogant meg, és a helyi önkormányzat teljes összefogással, pártállástól függetlenül, támogatta a megvalósítását. Az Irinyi testvérek kötődtek Bihardiószeghez, hiszen Jánost és Józsefet egyaránt ott keresztelték. Ezt a tényt dr. Szabó József újszülöttgyógyász/helytörténész derítette ki 2001-ben, amikor Bihardiószeg monográfiájához (2003-ban megjelent) levéltári kutatásokat végzett a nagyváradi állami levéltárban. (Erről lapunkban beszámoltunk olvasóinknak.) Ez a kötődés motiválta a polgármester szoborállítási javaslatát, s az emlékmű létrehozása által Bihardiószeg is belépett az Irinyiek emlékezetét ápoló települések közé. A község pedig újabb emlékhellyel gazdagodott, bár e tekintetben eddig is előkelő helyen állott, hiszen van Kossuth- és Bocskay-mellszobra, valamint Széchenyi-emléktáblája. Jó úton haladnak abba az irányba, hogy Diószegnek szoborparkja legyen. Ott talán helyet kaphat a jelenleg még a földben elásott turulmadaras emlékmű is.

A bihardiószegi március 15-i megemlékezés legfontosabb eleme a szobor avatása volt. Ennek jelentőségét elismerve megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Cseke Attila szenátor, a Szövetség Bihar megyei szervezetének elnöke, Szabó Ödön képviselő, megyei ügyvezető elnök, Magyarországról pedig dr. Szálkai Tamás helytörténész, Irinyi-kutató. A szobor környéke megtelt a helyből és más településekről érkező tiszteletadókkal. A polgármester mondott elsőként beszédet, megköszönve az önkormányzatnak az összefogást, az egységes hozzáállást. Hangsúlyozottan köszöntötte a fiatalokat – akik majd továbbviszik a megemlékező ünnepségek szép hagyományát –, valamint a politikai élet, az egyházak és a civil szervezetek képviselőit. A szobrot Kelemen Hunor, Cseke Attila, Szabó Ödön és Mados Attila leplezte le a részvevők vastapsa közepette. A vallási felekezetek képviselői megszentelték, illetve megáldották az alkotást.

A szövetségi elnök különleges napnak nevezte e napot, mely az ünneplésen túl maradandó és nagyon értékes emléket is ad a diószegieknek. Köszönetet mondott az ötletgazdának, a pártfogóknak és az alkotónak, Deák Árpád nagyváradi szobrászművésznek, aki objektív okokból nem lehetett jelen az avatáson. Dióhéjban az Irinyi családról is beszélt, melynek története összefonódott a magyar történelemmel, a szabadságharccal. „A szabadságot meg kell szerezni, tartani, és ha kell, visszaszerezni. A szabadság osztható, s ha elosztjuk, több lesz belőle. Jut belőle bőséggel magyarnak is, románnak is” – hangoztatta a szövetségi elnök.

Cseke Attila beszédében hangsúlyozta, hogy a szabadság eszméje alatt lett híres az ügyvéd és vegyész testvérpár. Előbbi megfogalmazta a 12 pontot, utóbbi a magyar szabadságharcban az ágyúöntés és puskaporgyártás irányítója volt. „Nem véletlenül áll Bihardiószegen a szoborcsoport, de az is igaz, hogy állhatna bárhol a Kárpát-medencében, hiszen Irinyiék mindketten annyit tettek a magyar és egyetemes szabadságért, hogy az bármely közösséget feljogosítaná szoborállításra.” A magyar nép szabadságszerető – hangsúlyozta a továbbiakban –, és „hívunk mindenkit, hogy 2019-ben éljünk a szabadság nyújtotta lehetőségekkel, és építsük együtt a szabadságunkat, jövőnket”.

A helyi iskolások nagyon ötletes és kedves előadást tartottak, s igen nagy sikert arattak, Hegedűs Szabolcs és Sándor Ferenc pedig az alkalomhoz illő dalokkal színesítette az eseményt. Dr. Szálkai Tamás és dr. Szabó József helytörténészek tudományos előadást tartottak.

 

2019.05.27
Galéria
Mados Attila polgármester koszorúz
Kelemen Hunor mondott avatóbeszédet
Cseke Attila méltatta a szabadságharcban magát kitüntető testvérpárt
A két Irinyi asztalához bárki leülhet. Itt Szűcs Attila plébános áldja meg a szobrot
Március 15-i főhajtás
A helyi iskolások tartalmas műsorral készültek az ünnepre