Nyertes a Bihar megyei egészségügyi projekt

Biharban nagyváradi és vidéki kórházak, az állami egyetem orvosi kara, a hegyimentő-szolgálat, Magyarországon a berettyóújfalui kórház a román–magyar határ menti EU-s pályázat kedvezményezettje.

A projektről részletesen beszámolt szerdán Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, Adrian Maghiar, a Nagyváradi Egyetem Orvosi Karának dékánja, Cristian Delcea, a Bihar Megyei Sürgősségi Klinika pályázati szakértője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Vitányi István parlamenti képviselő.

A támogatásból a megyei tanács a hegyimentő-szolgálattal közösen 753 ezer euróban részesül, ebből például Pádison és Vertopon fejlesztenek majd. A margittai, élesdi, nagyszalontai és belényesi kórházak mindegyike 270 ezer eurót kap berendezések vásárlására, az orvosi kar 1,46 millió eurót, ott a kevésbé invazív orvosi eljárások gyakorlásához szereznek be segédeszközöket. Az érintett egészségügyi intézményeket egyúttal bekapcsolják a kiépítendő telemedicína rendszerbe, továbbá a megyei és a angyváradi Curteanu-kórház, valamint az onkológiai központ 5,2 millió euróban részesül. Berettyújfaluba körülbelül 873 ezer euró kerül, ebből a pénzből a Gróf Tisza István Kórház utókezelési részlege kerül át termálstrandra, ott 620 négyzetméteren komplex terápiás központot alakítanak majd ki.

2018.07.12
Galéria
Cristian Delcea, Adrian Maghiar, Pásztor Sándor, Pajna Zoltán,Vitányi István és Muraközi István ismertette a projekt részleteit